• Tsh,Prolactin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

        Már írtam egy héttel ezelött TSH,pajzsmirigy kérdéssel kapcsolatban

        Röviden:.

         TSH:7,32uIU/ml  ref.t.: 0,400-4,000

        mitrális prol. II.fok.

        Holter:Fr:50-180/min.,átlag:91/min.Egy-egy SVES,egy max. 5 tagú SVPT .Sign. STeltérés,kamrai ritm.zavar nem volt.Mindvégig sinus ritm.Gyógyszer: napi 2,5mg Concor

        Dagad a nyelvem, kis tejtermelés 2 mellből és a bimbón duzzadt mirigyek(2éve nem szoptatok), menses zavar és fájó peteérés,hideg kezek(35,7-36,5 Cfok a höm.),nagyon fáradékony vagyok, és ha ásítok fáj a torkom(görcsszerű) ,kezem lábam zsibbad,több anyajegyem lett,aluszékony vagyok, memoria ill. erőnléti probléma.száraz a szemem

        Normál testalkatu nő(30év) vagyok(169cm és 55kg) két kisgyermek anyukája,sajnos pikkelysömört állapítottak meg pár hónapja(senkinek nincs a családban),könyök, térd , kézfejen.

        Gyógyszert csak a concort szedem(napi 2,5mg).Nem vagyok terhes.

        Azóta a háziorvos elküldött prolactin vérvételre.Prolactin: 42,9ng/ml  ref.t: 1,9-25,0

        Ebből mire lehet Ön szerint következtetni?Kizárható az agyalapi mirigy problémája?

        Előre is köszönöm válaszát!

        Köszönettel: Gabriella

        WEBBeteg szakértő válasza a prolactin, tsh témában

        Kedves Gabriella!
         
        Kissé magasabb a prolactin szintje. A magasabb TSH összefüggésben lehet a magasabb prolactin szinttel. fT4, fT3 és pajzsmirigy ellenes antitest szinteket kellene nézni. Ennek alapján pajzsmirigy hormon pótlás jön szóba, ami a TSH-t normál szintre csökkenti vissza.
        A prolactin emelkedése nem zárja ki az agyalapi mirigy betegségét, minthogy éppen ott termelődik. A szintje viszont nem túl magas, ezért remélhetőleg a pajzsmirigyprobléma rendezésével ez is rendeződni fog. Amennyiben magas marad, vagy nő, további vizsgálatok szükségesek, amelyeket az endokrinológusa fog indikálni.


         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-06 11:44:45; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 18:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: