• Mi lehet ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm Doktor Úr!

         

        A segítségét szeretném kérni.Én egy 30 éves anyuka vagyok.A kisfiam 6 éves,és a problémáim 3 éve kezdődtek.Szülés után nem tudtam lefogyni.A nőgyógyászom azt mondta,hogy diéta. Sokfélét kipróbáltam,de sikertelenül. Jöttek rám a kilók,pedig nem ettem sokat.Elkezdett szőrösödni az állam,és tiszta fehér folt lett mindkét kezem,és a hátam.Mindennap fejfájással ébredtem,és egész nap fájt a fejem.Kaptam Diana35-öt,melyet két évig szedtem.2007-ben a sok fejfájás miatt elküldtek Neurologushoz,de nem találtak semmit.Szedtem a gyógyszert rendesen,lefogytam pár hónap alatt majdnem 20kg-ot,elmultak

        a panaszaim is.2008 Decemberében a Nőgyógyászom javasolta,hogy nézzünk hormonszintet,

        és abba hagytam a gyógyszer szedését.2 hónap elmúltával vérvétel a menstruáció első napjától számított 19-dik napon.Pajzsmirigy hormonok:T4 szabad frakció 16,690pmol/L,T3szabad frakció 5,470pmol/L,TSH(szuperszenzitív meghat) 1,040mIU /L.

        Kissé magas prolaktin szint,Totál tesztoszteron 3,4nmol/L.

        A fejfájás visszajött és rosszabb lett.A szőrösödés visszajött,és szemöldökcsipesszel kelek.

        A kilók jönnek rám,és nem eszek semmit.A legrosszabb,hogy amit eszek szinte mindent kihányok.

        Megint neurologushoz küldtek,majd Hypofizis sella mr vizsgálat.2009.03.06

        Lelet:

        Az enyhén jobbra lejtő fenekű sellaban jobb felében vaskosabb,a kontrasztanyagot működő mirigyállományra jellemzően halmozó hypofizis ábrázolodott,melyben jobb oldalt a felső kontur alatt kontrasztanyag adása után kb.3 mm-es,környezeténél kevésbé halmozó terület válik sejthetővé.A hypofizisnél centrikus.A chiasma és a parasellaris régió szabad.

        Melléklelet: Az epipharynxba felső 4/5-ében éles kontúrú,alsó partumában kissé karélyos szélű,utóbbiban a kontasztanyag adása után intenziv halmozást mutató,az adott életkorban,de ettől eltekintve is kórós méretű lágyrész terime domborodik (legnagyobb átmérője kb.35x17, 5x37 mm)

        Vélemény:

        Hypophysis microadenoma suspitiuma.

        Az epypharinxban leírt eltérés miatt sürgős FOG konzilium javasolt (a pharynx fala a nem erre centrált vizsgálatnál a leírt terimen túlmenően is asszimetrikusan megvastagodottnak látszik,a kontasztanyagot halmozza)

        A neurologus felírt nekem valami agyvízelhajtot (glycerin+víz),amit 3x1 dl-jével kellett innom.ettől mindig elmult a fejfájásom.

        Közben voltam Fül orr gégészeten is,és vettek szövettant az orrmadulámbol,vagy ami a helyén van.Várom még az eredményt.A neurologus miután ez már nem az ő szakterülete,azt mondta hogy ne igyam tovább ezt az agyvízelhajtót.Azt mondta endokrinologusra van szükségem a továbbiakban.Nem szedhetem a diana35-öt,amig nem vizsgálnak ki.

        El vagyok keseredve.Nem tudom mit csináljak,hová menjek.A várakozási idő az endokrinologiára 3-4 hónap,és nekem iszonyuan fáj a fejem,állandóan hányingerem van,hízok,és már nem érzem magam nőnek.

        Kérem a doktor urat,hogy segítsen.Mondjon valamit,hogy mi lehet a bajom?és hogy hová menjek?

        Köszönettel,egy aggódó anyuka.

        WEBBeteg szakértő válasza a fejfájás, hízás, fogyás témában

        Kedves kérdező!
         
        Ilyen esetben az endokrinológiára sürgősségi időpontot kell kérni, ezt a beutalón feltüntetik. Amennyiben az időpontkérésnél ezt mondja, biztos vagyok benne, hogy azonnal fogadják, de kérhet ebben segítséget háziorvosától is, aki felvéve az illetékes endokrinológiai szakrendeléssel a kapcsolatot ezt megteszi önnek.
        Sajnos így interneten keresztül nem tudok önnek jobban segíteni.
        A neurológusnak mondja el viszont ezt az állandó fejfájást és hányingert, hogy addig is udjon segíteni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 10:44:40; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 18:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: