• Mi lehet ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm Doktor Úr!

         

        A segítségét szeretném kérni.Én egy 30 éves anyuka vagyok.A kisfiam 6 éves,és a problémáim 3 éve kezdődtek.Szülés után nem tudtam lefogyni.A nőgyógyászom azt mondta,hogy diéta. Sokfélét kipróbáltam,de sikertelenül. Jöttek rám a kilók,pedig nem ettem sokat.Elkezdett szőrösödni az állam,és tiszta fehér folt lett mindkét kezem,és a hátam.Mindennap fejfájással ébredtem,és egész nap fájt a fejem.Kaptam Diana35-öt,melyet két évig szedtem.2007-ben a sok fejfájás miatt elküldtek Neurologushoz,de nem találtak semmit.Szedtem a gyógyszert rendesen,lefogytam pár hónap alatt majdnem 20kg-ot,elmultak

        a panaszaim is.2008 Decemberében a Nőgyógyászom javasolta,hogy nézzünk hormonszintet,

        és abba hagytam a gyógyszer szedését.2 hónap elmúltával vérvétel a menstruáció első napjától számított 19-dik napon.Pajzsmirigy hormonok:T4 szabad frakció 16,690pmol/L,T3szabad frakció 5,470pmol/L,TSH(szuperszenzitív meghat) 1,040mIU /L.

        Kissé magas prolaktin szint,Totál tesztoszteron 3,4nmol/L.

        A fejfájás visszajött és rosszabb lett.A szőrösödés visszajött,és szemöldökcsipesszel kelek.

        A kilók jönnek rám,és nem eszek semmit.A legrosszabb,hogy amit eszek szinte mindent kihányok.

        Megint neurologushoz küldtek,majd Hypofizis sella mr vizsgálat.2009.03.06

        Lelet:

        Az enyhén jobbra lejtő fenekű sellaban jobb felében vaskosabb,a kontrasztanyagot működő mirigyállományra jellemzően halmozó hypofizis ábrázolodott,melyben jobb oldalt a felső kontur alatt kontrasztanyag adása után kb.3 mm-es,környezeténél kevésbé halmozó terület válik sejthetővé.A hypofizisnél centrikus.A chiasma és a parasellaris régió szabad.

        Melléklelet: Az epipharynxba felső 4/5-ében éles kontúrú,alsó partumában kissé karélyos szélű,utóbbiban a kontasztanyag adása után intenziv halmozást mutató,az adott életkorban,de ettől eltekintve is kórós méretű lágyrész terime domborodik (legnagyobb átmérője kb.35x17, 5x37 mm)

        Vélemény:

        Hypophysis microadenoma suspitiuma.

        Az epypharinxban leírt eltérés miatt sürgős FOG konzilium javasolt (a pharynx fala a nem erre centrált vizsgálatnál a leírt terimen túlmenően is asszimetrikusan megvastagodottnak látszik,a kontasztanyagot halmozza)

        A neurologus felírt nekem valami agyvízelhajtot (glycerin+víz),amit 3x1 dl-jével kellett innom.ettől mindig elmult a fejfájásom.

        Közben voltam Fül orr gégészeten is,és vettek szövettant az orrmadulámbol,vagy ami a helyén van.Várom még az eredményt.A neurologus miután ez már nem az ő szakterülete,azt mondta hogy ne igyam tovább ezt az agyvízelhajtót.Azt mondta endokrinologusra van szükségem a továbbiakban.Nem szedhetem a diana35-öt,amig nem vizsgálnak ki.

        El vagyok keseredve.Nem tudom mit csináljak,hová menjek.A várakozási idő az endokrinologiára 3-4 hónap,és nekem iszonyuan fáj a fejem,állandóan hányingerem van,hízok,és már nem érzem magam nőnek.

        Kérem a doktor urat,hogy segítsen.Mondjon valamit,hogy mi lehet a bajom?és hogy hová menjek?

        Köszönettel,egy aggódó anyuka.

        WEBBeteg szakértő válasza a fejfájás, hízás, fogyás témában

        Kedves kérdező!
         
        Ilyen esetben az endokrinológiára sürgősségi időpontot kell kérni, ezt a beutalón feltüntetik. Amennyiben az időpontkérésnél ezt mondja, biztos vagyok benne, hogy azonnal fogadják, de kérhet ebben segítséget háziorvosától is, aki felvéve az illetékes endokrinológiai szakrendeléssel a kapcsolatot ezt megteszi önnek.
        Sajnos így interneten keresztül nem tudok önnek jobban segíteni.
        A neurológusnak mondja el viszont ezt az állandó fejfájást és hányingert, hogy addig is udjon segíteni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 10:44:40; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 18:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...