• Inzulinrezisztencia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Több mint 1,5 éve gyermeket szeretnénk. 2006-ban rendszertelen menstruációm miatt nőgyógyászom hormonvizsgálatra küldött, ami kimutatta az emelkedett prolaktinszintet. MR vizsgálat 2006-ban microadenomat igazolt. Ezt követően Bromocriptint kezdtem el szedni, amit a mai napig folyamatosan szedek. A mensesem a mai napig nem rendeződött, a prolaktin értéke hol a felső határ kétszerese, hol pedig az alsó határérték alatt van. 2007-ben az MR negatív lett, majd 2008-ban ismét microadenomat állapítottak meg. Ekkor endokrinológust kerestem fel, aki terheléses vércukorvizsgálatra küldött el. Az alábbi értékek alapján azt állapította meg, hogy súlyos fokú inzulinrezisztenciám van. Értékek az alábbiak: 0' 5,1 30' 8,3 60' 8,3 90' 7,2 120' 5,7 180' 3,1. Most jelenleg a napi fél szem Bromocriptin mellett napi 2 szem Meforalt szedek, amit napi 3 szemre kellene felemelnem. Időközben elmentünk meddőségi kivizsgálásra is, ahol a picit emelkedett prolaktinon kívül semmit sem találtak. Ott a nőgyógyász azt mondta, hogy szerinte nem vagyok inzulinrezisztens. Sőt egy pajzsmirigyspecialistával történő beszélgetés is elbizonytalanított, hiszen állítása szerint az utóbbi időben igen "divatos" lett ez a betegség, holott sok esetben nem is ez áll a háttérben. Egyik kismama Meforalt szedett és fejlődési rendellenességgel született meg gyermeke. Én például 154 cm magas vagyok és 47 kg, és általában a túlsúlyosakat érinti ez a probléma. Kérdésem az lenne, hogy fenti laboreredmények alapján inzulinrezisztens vagyok-e. Ha igen, akkor indokolt-e a Meforal szedése. Annak szedése esetén hány százalékkal nő az esélye annak, hogy teherbe essek. Káros lehet-e a babára nézve. Közlöm még a legutóbbi laboreredményeket: 3. napos FSH 8,26 mIU/ml, LH 7.97 mIU/ml, Progeszteron 3,62 nmol/l, Ösztradiol 55,32 pg/ml, Tesztoszteron 0,52 nmol/l, Prolaktin 18,8 ng/ml. 21. napos Progeszteron 15,7 nmol/l, Prolaktin 14,3 ng/ml. A 3. napon még csak fél szem Bromocriptint szedtem, míg a 21. napon napi 1 szem Meforalt (500mg). Válaszukat megköszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a inzulinrezisztencia témában

        Kedves kérdező!
         
        Mivel a leírt értékek alószínűleg vércukor eredmények, ebből inzulinrezisztenciáról nyilatkozni nem tudok. Kérem írja meg az inzulin eredményeket is, ez után átnézem és válaszolok a kérdésére. (A vércukorszintekkel semmi baj nincs.)
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 20:50:47; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 08:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: