• Pajzsmirigy cysta terhesség alatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő!

        Még terhességem elején háziorvosom kért vérvizsgálatot pajzsmirigyem működéséről, mert úgy vélte, hogy hirtelen sokat fogytam. Ennek eredménye: 3rd Gen. TSH: 0,168 mU/l  Free T 3: 4,680 pmol/l  Free T4: 13,18 pmol/l  Tehát a Tsh egy picit alacsony volt, így hát elküdött pajzsmirigy uh-ra. Melynek eredménye:  A pajzsmirigy jobb lebenye 15x13x38 mm-es, kissé durvább szerkezetű, az alsó harmadában egy 15x10x12mm-es cysta. Az isthmus 4mm-es. A bal lebeny 12x16x40 mm-es, kissé durvább szerkezetű... Tehát kiderült hogy van egy kezdő stádiumú (ezt a vizsgáló orvos mondta, a leleten nem szerepel) cystám.

        Jelenleg 19 hetes terhes vagyok így a háziorvos nem javasolta az izotópos vizsgálatot, elküldött endokrynológiára, de sajnos az előjegyzés csak májusra szól, így még addig van két hónapom. Kérdésm az lenne, hogy árthat e vagy lehet e valami befolyása a babára vagy a szülésre. Illetve egyáltalán tudnak e valamit csinálni vele, veszélyes e? És a későbbiekben mire számíthatok?

        Megtiszelő válaszát előre is köszönöm!

        Tisztelettel: Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy, terhesség témában

        Kedves kismama!
         
        A cystával véleményem szerint nem valószínű, hogy bármi gondja lesz. Az fT3 és fT4 szint rendben van, a babája elegendő hormonhoz jut. A TSH valóban kicsit alacsonyabb, ezt ellenőrizni kell, mert esetleg kezdődő problémát is jelezhet.
         
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 16:47:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 07:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: