• Túl magas tesztoszteron-szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt endokrinológus doktornő/doktor úr!

        29 éves nő vagyok, immáron két éve nem sikerül teherbe esnem. Tavaly nyáron kezdődött a kivizsgálásom, minden hormon-eredményem jó, kivéve a tesztoszteron-, a DHEA-S- és kortizol-értékeimet. (férjem eredményei is jók) Az endokrinológián a PCO-t kizárták. Pajzsmirigy-hormonjaim is a normáltartományban vannak. Jelenleg az endokrinológiai időpontomra várok. Nem sok tünetem van: enyhe hajhullás, aknés arcbőr és hát, néhány plusz szőrszál az arcomon, 5 kg súlyfelesleg (ettől nem tudok megszabadulni, 64 kg vagyok és 160 cm magas).

        Kérédésem az lenne, hogy létezhet-e, hogy önmagában a férfi-hormonok túl magas szintje miatt nem sikerül teherbe esnem? Ezt a fokú hormontúltengést, ami nekem van, szükséges-e gyógyszerrel kezelni? Ha igen, milyennel (szteroidokról olvastam, kicsit megrémített), és ez hathat-e a tervezett terhességemre? Van-e összefüggés nőknél a szervezetben lévő androgén hormonok szintje és a mindennapi stressz között?

        2008.10.02 (ciklus 4. napja) Se ACTH 38 pg/ml (4-28) Se prolaktin 737,8 mlU/l (72,0-511,0) Totál tesztoszteron 2,97 nmol/l (0,22-2,9) DHEA-S 9,500 mikromol/l (2,680-9,230) Se kortizol 602,70 nmol/l (140,0-640,0)

        2009.02.09 kontroll (ciklus 5. napja) Se kortizol 731,4 nmol/l Se prolaktin 425,1 mlU/l Totál tesztoszteron 3,25 nmol/l DHEA-S 10,2 mikromol/l

        Az endokrinológiáról elküldtek egy újabb vérvételre, előző este be kellett szednem 2 tabletta Oradexon nevű gyógyszert, ezzel a teszttel az eredményeim a normál tartományba esnek. Se kortizol 19 nmol/l Totál tesztoszteron 1,9 nmol/l DHEA-S 7,0 mikromol/l

        Válaszukat előre is köszönöm!

        Tünde

        WEBBeteg szakértő válasza a tesztoszteron szint témában

        Kedves kérdező!
         
        Minimális hormoneltérései vannak. A háttér kiderítése fontos, de nem biztos, hogy találni fognak bármit is.
        A stressz nagy mértékben befolyásolja a teherbe esést. persze könnyű azt mondani, hogy ne stresszeljen, de nehezebb megvlósítani. mindenesetre a stressz csökkentése kívánatos lenne. A stressz emeli több hormon szintjét is. (pl. Prolactin, Cortizol) Az ACTH is kissé magasabb, ezért a 17-OHP szint mérése is szóba jön, amennyiben van rá lehetőség.
        A kezelés mindíg a talált kórképtől függ, így erre nem tudok most mit mondani.
         
           Dr. Fáklya Mónika 

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-14 21:48:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 13:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: