• Pajzsmirigy betegek életmódja

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Nő/ Dr. Úr!

        28 éve vagyok. Másfél éve lefogytam 13 kilót (aminek örültem is, mert már több éve súlyproblémáim voltak), de végül kiderült, hogy azért nem járt korábban sikerrel a fogyókúra, a diéta, és az edzés, mert pajzsmirigy alulműködésem volt. Amikor később a fogyáshoz társultak olyan tünetek, mint pl. szívdobogás érzés, éjszakai fulladási-rohamok, kézremegés, stb., elmentem több orvoshoz is, de egyik cukorbetegségre, a másik refluxra, a harmadik pánikbetegségre gyanakodott.
        Aztán szerencsére eljutottam egy olyan belgyógyászhoz, aki endokrinológus is. Ő derített fényt a tünetek valódi okára. De sajnos addigra az alulműködés miatt göbösödének indult a bal-lebenyem, tehát túlműködésbe csapott át a folyamat, ezért fogytam hirtelen sokat.
        1 éve kezelnek (Propycilt szedek). Viszont azóta már visszaszedtem a leadott 13 kilót, sőt többet is. Már nagyon zavaró ez a felesleg, nem érzem így jól magam, és bár nagyon örülök, hogy kezd normalizálódni a TSH-m, de szeretnék fogyni.
        Régebben sportoltam (szertorna, kézilabda, stb.), és hiányzik a mozgás, de nem tudom milyen sportot űzhetnék. Félek, hogy a fizikai megterhelés problémát okozna a kezelésben. Nem rég elkezdtem jógázni. Lehet, hogy nem jól tettem (nem tudom szabad-e), de annyira nem megerőltető és kikapcsol.
        Ön mit javasol? Milyen diétát? Lehet ilyenkor fogyókúrázni? A jógát folytassam, vagy esetleg más edzést, sportot kellene kipróbálnom?
        Előre is köszönöm válaszát!

        Linda

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Linda!
         
        A pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegeknek a kezelés első időszakában nem tanácsos az intenzív testedzés, mivel a keringési rendszer amúgy is meg van terhelve a fokozott pajzsmirigyhormon termelés hatása miatt. Amikor már gyógyszerek mellett normalizálódtak a hormonszintek, a keringés már nem terhelt, könnyített torna engedélyezhető. Mivel nem tudom, hol tart éppen a kezelése, a jógát beszélje meg kezelőorvosával, az nem olyan megerőltető, szerintem ha a kezelése már ott tart, engedni fogja. (Mivel már hízott azt gondolom a hormonszintek normál tartományban lehetnek.)


        A súlya azért nőtt, mert a súlyvesztés ebben az esetben a felgyorsult anyagcsere miatt volt, ami a betegség velejárója. A kezelés hatására a szervezet "visszaszerzi"  az eredeti súlyát.  Ez sajnos sok betegnél jelentkezik panaszként. Ilyenkor alacsony kalóriatartalmú vegyes étrendet javaslok. (Napi 1200 kCal öt részletre elosztva) Ez segíteni szokott.

          Dr. Fáklya Mónika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-08 17:54:19; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 08:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: