• Pajzsmirigy elváltozás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő

        Háziorvosom elküldött nyaki ultrahangra, mert úgy látta, hogy nagyobb a pajzsmirigyem.

        Az ultrahangon az alábbi leletet kaptam:

        A pm lebenyei nem nagyobbak, a bal lebenyben lateroventralisan kb. 5 mm-es echoszegény kissé nyúlványos jellegű, meszet is tartalmazó képlet van.

        Hasonló megjelenésű 2 mm-es elváltozás medialisabban is látszik.A pm jobb lebenyében körülírt képlet nem látható, szerkezete kissé durvább.A nyaki erek lefutása szabályos, környezetükben kórosan megnagyobbodott lgl. nem látható, néhány kisebb megfigyelhető.A submandibularis nyálmirigyek mérete, szerkezete szabályos.

        Érdeklődnék, hogy a fentiek mit jelentenek.

        Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!

        A pajzsmirigyben gyakran előfordulnak apró göbök, esetleg cysták. Ezek többnyire ártalmatlanok, de követésük indokolt. A követés során amennyiben arra utaló jel van az orvos javasolhat szövettani vizsgálatot, ami első lépésben ún. tűbiopszia. Ekkor UH vezérelt módin vékony tűvel kis darabot kiszippantanak a kérdéses göbből és megvizsgálják a szakemberek. Az eredménytől függ, hogy van-e teendő.

         Dr. Fáklya Mónika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-09 18:56:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 15:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: