• Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt DoktorÚr/Nő! 13 évesen pajzsmirígy alulműködést állapítottak meg nálam. 2 évig kezeltek,és úgy tünt megszünt a probléma. Néhány hónapja újra orvoshoz fordultam nagyon megvastagodott nyak miatt,mely néha nyelési problémát is okoz. A TSH érték rendben van,viszont az anti TPO értékem 3000 fölött van. Az orvos azt mondta míg nem szeretnék gyereket addig nem kell vele foglalkozni,de engem nem hagy nyugodni a dolog. Ezért fordulok Önhöz tanácsért.Egyébként 26 éves vagyok. Válaszát előre is köszönöm. TisztelettelD.Zs.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        Önnek autoimmun pajzsmirigy gyulladása van. Ebben  betegségben a szervezet saját sejtjei ellen fordul, és elpusztítja a pajzsmirigy sejtjeit. Amikor már olyan sok pajzsmirigysejt pusztult el, hogy a szerv nem képes előállítani a szervezet számára szükséges hormonmennyiséget, pajzsmirigy alulműködés lép fel. ekkor kívülről bevtt hormonnal biztosíthatjuk a szervezet megfelelő pajzsmirigyhormon ellátottságát.

        A betegség nem gyógyul meg, csak kezelni tudjuk a hormonhiányt.
        Maga a pajzsmirigy ellenes antitest (aTPO, aTg) magas marad a betegség egész időtartama alatt. ( Ez csak annyit jelez, hogy a betegség fennáll.) Követéskor TSH és fT4 szintet szoktunk nézni, hogy megfelelő-e a gyógyszer adagja. A TSH értéket legcélszerűbb 1-2 mU/l között tartani, hogy a pajzsmirigy ne nagyobbodjon meg. fT4 legyen normál tartományban. A terhesség bekövetkeztére jól beállított hormonértékek mellett minden esély megvan, de maga a terhesség növeli a hormonszükségletet, így ilyenkor dózist kell emelni. A betegség rendszeres ellenőrzése fontos.
         
         Dr. Fáklya Mónika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-03 11:35:38; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 11:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: