• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő!

        Szeptember óta, tegnap sikerült bejutnom a pajzsmirigy szakrendelésre.

        Sajnos sokkal okosab nem lettem, mert a Doktor nő csak annyit mondott a leleteim láttán, hogy pajzsmirigy beteg vagyok, de gyógyszeres kezelésre és izotópos vizsgálatra még nincs szükségem, a jódozott sót kerüljem, és 1 év múlva újra jelentkezzem.

        Többet sajnos nem sikerült megtudnom. Például, hogy mit tehetnék, hogy megelőzhessem a betegséget, vagy ne romoljon tovább a helyzet.

        Sajnos a hugom is pajzsmirigyes, de ő gyógyszert szed már 3 éve, és műteni is akarták. A súlya ingadozó. Sajnos az enyém is, és fogyni nem sikerül, meg a sportot is abba hagytam, mert folyton fulladtam.

        Válaszát előre is köszönöm!

        Tisztelettel: Katona Krisztina, Debrecen

        Leleteim:

        A pm lebenyek nem nagyobbak, az  isthmus jobb oldali részében 12mm-es haló jellel körülvett, isoechogen göb van. A jobb lebeny kp. harmadában medialisan néhány mm-es echoszegény göb van. A nyálmirigyek rendben vannak. A nyaki nagyerek mentén jo. túlsúllyal reactiv tipusú nyirokcsomók láthatók, leghosszabb 17mm-es.

        sTSH:  3.350  mU/L  0.300- 4.200

        fT4:  13.3  pmol/L  12.0 -22.0

        fT3:  3.6  PMOL/l  2.4- 6.3

        TRAK:  <1.0  U/L  <1

        anti TPO AAT:  >300.0  IU/ml  <60

        anti -TG AAT:  35.2   IU/ml   <60

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Krisztina!
         
        Pajzsmirigy működése rendben van, ezért hormonkezelésre nem szorul, de a pajzsmirigy ellenes antitestek szintje emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a szervezete a saját pajzsmirigy sejtjei ellen ún. ellenanyagokat termel. Ez lassan pusztítja a pajzsmirigy sejtjeit. Sajnos a folyamatot nem tudjuk megállítani, de ha a pajzsmirigy nem tud elég hormon termelni az idő múlásával, ezekben a betegekben tablettával jól kezelhető a kialakuló hormonhiány. Ezért is kell visszamennie a szakrendelésre követés céljából.


        Mivel a fent leírt folymatot a jód fokozhatja, ezért javasolják ennek kerülését. (Leírtak viszont jó hatást szelén szedésekor. Ebből naponta felnőtteknek kb. 50 ug az adagja és recept nélkül kapható.)
        A pajzsmirigyben található göb 1 cm-nél nagyobb ezt vizsgálni fogják feltehetőleg, mivel ilyenkor vékony tűvel kis mintát vesznek belőle és értékelik, nincs-e benne rosszindulatú sejt.
        A sportot ne adja fel. E miatt a lelet miatt nem fulladhat. Ha a szíve és a tüdeje rendben van, fokozatosan emelje a terhelést, és így az edzettsége növekedtével jobban fogja bírni a terhelést is.
         

         Dr. Fáklya Mónika

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-01 20:18:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 11:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A gyermekem (36 év) Hasimotós/ pajzsmirigy alulmödő beteg. Ezzel kb. két éve kezelik. Kapja a gyógyszert, amit rendesen szed. Néha nagyon kidülled és nagyon piros a szeme. Szeretném megkérdezni, hogy ezen lehete valahogy...
        Tisztelt szakorvos! Immáron 2 éve fennálló eddig még nem diagnosztizált betegségem miatt erőnlétem jelentősen megromlott, csak rövid távon remegő lábakkal járó kerettel tudok közlekedni.Erőtlenségem egy megfázással kezdődött, majd...
        Kedves Doktornő! 6 hónapja nem szedek fogamzásgátlót. Előtte 10 évig folyamatosan szedtem. Semmilyen problémám nem volt. Két hónapja csomókban elkezdett hullani a hajam (napota 150-200 szál), a hajam fele már elhullott, valamint pattanások...
        Tisztelt Doktornő, 36 éves nő vagyok. Nagyjából egy éve tértem át vegán táplálkozásra, azelőtt két évig vegetáriánus voltam. Mivel az utóbbi néhány hónapban hullot a hajam, október elején csináltam egy labort, hogy ellenőriztessem a...
        TCim ! 2001-ben csonkoltak a pajzsmirigyem ,tulmukodes es gobok miatt ! Kb. fel eve hirtelen 8kg-t hiztam . Ujra pmtulmukodest diagnosztizaltak . Tsh 0,027 . Szcintigrafia elterest nem mutat . A TSH rec.elleni at 40,00>U/L Jelenleg minden mas pm.es egyeb...
        Voltam vérvételen a tsh eredmènye 4,662! Keressek fel ezzel orvost vagy ez jó értéknek számít? Megoszlik a vélemény a családban! Legtobbek szerint ez magas értek! Hajhullás, bor szárazság, aluszekonysag es hangulat ingadozasaim vannak!...
        Tisztelt Dr. NŐ a véleményét szeretném kérni, Letrox tablettát szedek napi váltásban 100-125 mg. Körülbelül egy hónapja, a háziorvosom kért újabb TSH vizsgálatot és annak az eredménye 2.6 FT4 16.8 és ez alapján 100mg módosította a...
        Kedves Dr Fáklya Mónika! A vérvétel október 26an történt, a menstruációm első napja október 10, utolsó 14. Köszönöm
        Kedves Doktornő! Mivel kb. 2hónapja nagyon elkezdett hullani a hajam csinaltattam pár vérvételt,az ösztradiol szint 319 pmol/L lett follikularis: 0-308, kozepido:125-1468, lutealis: 101-905, postmenopausa: 0-341, oralis contrac: 0-374 mivel az...
        Unokám 14 hónapos, arányos testalkatú, jó mozgású kislány. Minden tekintetben jól fejlődik: önállóan jár, értelmes, lát, hall, kommunikál. Szerető családban él. Vegyes táplálkozás mellet még napi egyszer anyatejet is kap. Vitaminokat,...