• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő!

        Szeptember óta, tegnap sikerült bejutnom a pajzsmirigy szakrendelésre.

        Sajnos sokkal okosab nem lettem, mert a Doktor nő csak annyit mondott a leleteim láttán, hogy pajzsmirigy beteg vagyok, de gyógyszeres kezelésre és izotópos vizsgálatra még nincs szükségem, a jódozott sót kerüljem, és 1 év múlva újra jelentkezzem.

        Többet sajnos nem sikerült megtudnom. Például, hogy mit tehetnék, hogy megelőzhessem a betegséget, vagy ne romoljon tovább a helyzet.

        Sajnos a hugom is pajzsmirigyes, de ő gyógyszert szed már 3 éve, és műteni is akarták. A súlya ingadozó. Sajnos az enyém is, és fogyni nem sikerül, meg a sportot is abba hagytam, mert folyton fulladtam.

        Válaszát előre is köszönöm!

        Tisztelettel: Katona Krisztina, Debrecen

        Leleteim:

        A pm lebenyek nem nagyobbak, az  isthmus jobb oldali részében 12mm-es haló jellel körülvett, isoechogen göb van. A jobb lebeny kp. harmadában medialisan néhány mm-es echoszegény göb van. A nyálmirigyek rendben vannak. A nyaki nagyerek mentén jo. túlsúllyal reactiv tipusú nyirokcsomók láthatók, leghosszabb 17mm-es.

        sTSH:  3.350  mU/L  0.300- 4.200

        fT4:  13.3  pmol/L  12.0 -22.0

        fT3:  3.6  PMOL/l  2.4- 6.3

        TRAK:  <1.0  U/L  <1

        anti TPO AAT:  >300.0  IU/ml  <60

        anti -TG AAT:  35.2   IU/ml   <60

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Krisztina!
         
        Pajzsmirigy működése rendben van, ezért hormonkezelésre nem szorul, de a pajzsmirigy ellenes antitestek szintje emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a szervezete a saját pajzsmirigy sejtjei ellen ún. ellenanyagokat termel. Ez lassan pusztítja a pajzsmirigy sejtjeit. Sajnos a folyamatot nem tudjuk megállítani, de ha a pajzsmirigy nem tud elég hormon termelni az idő múlásával, ezekben a betegekben tablettával jól kezelhető a kialakuló hormonhiány. Ezért is kell visszamennie a szakrendelésre követés céljából.


        Mivel a fent leírt folymatot a jód fokozhatja, ezért javasolják ennek kerülését. (Leírtak viszont jó hatást szelén szedésekor. Ebből naponta felnőtteknek kb. 50 ug az adagja és recept nélkül kapható.)
        A pajzsmirigyben található göb 1 cm-nél nagyobb ezt vizsgálni fogják feltehetőleg, mivel ilyenkor vékony tűvel kis mintát vesznek belőle és értékelik, nincs-e benne rosszindulatú sejt.
        A sportot ne adja fel. E miatt a lelet miatt nem fulladhat. Ha a szíve és a tüdeje rendben van, fokozatosan emelje a terhelést, és így az edzettsége növekedtével jobban fogja bírni a terhelést is.
         

         Dr. Fáklya Mónika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-01 20:18:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 11:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: