• Pajzsmirigy alulműködés, hajhullás, zsírosodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor! Az endokrinológus mérsékelt pajzsmirigy alulműkösést állapított meg nálam. A panaszaim hajhullás és zsirosodás, zsíros arcbőr, miteszerek és fokozott szőrnövekedés volt(a testemen mindenhol). A kérdésem az lenne, hogy a pajzsmirigy alulműködés okozhatja e ezeket a panaszokat? Az orvos Letrox 50 szedését javasolta, lassan egy hnapja szedem és már kb másfél hete érzem magam nagyon kótyagosnak, "kómásnak" , néha úgy megszédülök és a szívdobogásom is sokszor felgyorsul. Talán nem jó a gyószer? Az endokrinológushoz márc.11-én kell visszamennem TSH, FT4 kontrollra és pajzsmirigy ellenes antitestek meghatározására( A - TPO, a- hhTG), nyaki ultrahangot is javasoltak. Mit gondol a fokozott szőrnövekedést okozhatja ez vagy más állhat a háttérben, ha igen milyen vizsgálatokra érdemes elmennem? 18éves vagyok, lassan egy éve járkálok orvoshoz, hogy kiderítsék mi a bajom és , hogy végre megszabadúljak a szőröktöl ugyanis így képtelenség normális életet élni! Van olyan gyógyszer ami 100%-ban hatásos a fokozott szőrnövekedés ellen? Ha gyógyszerrel ezt nem lehet kezelni segíthet a villanófényes szőrtelenítés? Válaszát előre is köszönöm: Zsanett!

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves kérdező!
         
        Amennyiben a gyógyszer adagja megfelelő, ilyen tüneteket nem okoz. Ezt hormonméréssel kell tisztázni.
        Amennyiben túlsúlyos, az ennek következtében fellépő petefészek működészavar leggyakrabban a szőrösödés, hajzsírosodás, aknes bőr oka. Ilyenkor túlzott mértékben termelődnek férfi nemi hormon hatású anyagok a nőkben is. Gyógymódja a testsúly csökkentése, mozgás fokozása. Amennyiben a cukoranyagcsere is zavart, amit cukorterheléssel mutatnak ki, Metformin is adható. Szoktak javasolni egy speciálisan erre a problémára összeállított fogamzásgátló tablettát is, amiben az egyik összetevő férfi nemi hormon elleni hatással bír. Természetesen ezek mind csak megfelelő diagnózis birtokában, amelyet az endokrinológus vizsgál ki, és kizárja az egyéb más módon kezelendő ritkább betegségeket, amelyek túlzott férfi nemi hormon termeléssel járnak.
         

         Dr. Fáklya Mónika


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2009-03-01 20:24:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 09:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: