• Súlygyarapodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!/Tisztelt Doktor Úr!

        Kérném szíves válaszát, tanácsát az alábbi problémám kapcsán!

        2009. január 19-én abbahagytam a Lindynette20 fogamzásgátló szedését 3,5 év folyamatos szedés után, mivel a vérzésem nagyon gyenge, alig 1 napos volt decemberben és januárban is. A szedés befejezéséről természetesen beszéltem a nőgyógyászommal is, aki 3 hónapos szedési szünetet javasolt.

        Tulajdonképpen már decemberben is éreztem enyhe súlygyarapodást, amit nem igazán tudtam megmagyarázni, mert nagyon vigyázok a testsúlyomra, naponta 45 percet futok, az étkezésekre is nagyon odafigyelek. Terhességi tesztet csináltam 3 egymást követő héten, mindegyik negatív lett.

        Viszont mióta a fogamzásgátló szedését abbahagytam (2009.01.19), azóta 2,5 kg-val nőtt a testsúlyom, és úgy érzem, hogy ez korántsem normális dolog. Az étkezésekre ugyanúgy odafigyelek, ugyanúgy sportolok nap mint nap, ennek ellenére szinte folyamatosan nő a súlyom. Már most nagyon kiborít ez az egész, hiszen korábban 75 kg-ról sikerült lefogynom 61,5 kg-ra, és borzasztóan bánt, hogy most is ugyanúgy odafigyelek magamra, mégis hízok. Ma reggel ismét csináltam egy terhességi tesztet, de az is negatív lett. Úgy vettem észre, hogy a súly a csípő-has-fenék részre jön fel.

        Fogalmam sincsen, hogy mit kéne tennem, mire véljem ezt a kialakult állapotot, folyamatosan magamat hibáztatom és bűntudatot érzek. Azt sem tudom, milyen irányba kéne elindulnom, hogy a dolog végére járhassak, hogy mitől van ez nálam.

        Igaz, hogy sokat vagyok fáradt, fázós vagyok, rengeteget szédülök, nagyon gyengének érzem magam, sokszor már délután 2 órakor legszívesebben pihennék, ennek ellenére mindig erőt veszek magamon és lefutom a napi 45 percet. Gyakran jön rám olyan jellegű szédülés, mintha fejbe vágnának, olyan érzés, mintha kimenne a lábam alól a talaj. Ez pár másodpercig tart, majd elmúlik. Viszont ezek a tünetek akkor is fennálltak, mikor még szedtem a Lindynette20 tablettát.

        Kérem Önt, szíveskedjen nekem tanácsot adni, merre induljak el, hogy a problémám okát megtaláljam!

        Hálásan köszönöm segítő tanácsadását!

        Tisztelettel:

        Brigitta

         

        WEBBeteg szakértő válasza a súlygyarapodás témában

        Kedves Brigitta!

        Fázékonysága, hízékonysága és folytonos fáradtságérzése felveti pajzsmirigy betegség lehetőségét. Javaslom, keressen fel endokrinológiai szakrendelést ahol ezt ki tudják zárni. Amennyiben a pajzsmirigy alulműködik, hormonpótlással szépen korrigálható.
        Mindenesetre ha nem is derül ki hormonprobléma ne veszítse el a kitartását a mozgás és a tudatos táplálkozás iránt, ezek nagyon fontosak, és hosszú távon sikerre is vezetnek.

         Dr. Fáklya Mónika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-23 16:16:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 08:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: