• Mik a lehetőségeim?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Már több éve probléma van a pajzsmirigyemmel, de érdemben nem foglalkoztak vele. Tavaly szeptemberben a TSH szintem 7,09 lett, semmi más értéket nem néztek. L-Thyroxin 50 gyógyszert kaptam melyet szedését felfüggesztették, mert túladagolásra utaló jeleket fedeztek fel (magas pulzus, fogyás, izzadás, ingerlékenység). Lecsökkentették a napi adagomat 25 majd 12,5-re, de ez sem bírtam. Idén januárban ismét vettek vért az alábbiak lettek az eredményeim: TSH: 5,59, FT4: 20,86, FT3: 8,40, ATPO: 1,6. Újra gyóygszert nem kaptam csak Jodid 100-at. A napokban kiderült, hogy gyermeket várok és vettek vért, melynek az eredményei TSH: 6,95, FT4: 16,58, FT3: 7,14, ATPO: 2,8, Anti-thyreoglobulin: 20. Ezen eredmények alapján ismét el kell kezdenem az L-Thyroxin szedésétamit lassan napi 50-re kell emelni valamint a Jodidot is szednem kell. Nagyon félek hogy újra előjönnek a nem kívánatos hatások. Az lenne a lérdésem, hogy ha ismételten nem bírom a gyógyszert akkor mik a további lehetőségeim valamint árthat e a babának a gyógyszer?

        A segítségét előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        Amikor lassan emeli az adagot, érezni fogja, hogy mikor jönnek elő a túladagolásra utaló panaszai. Ekkor ne emelje tovább, hanem menjen vissza az orvosához, aki meg tudja nézni az akkori hormonszinteket. A fejlődő magzat kizárólag az édesanyától kapja a pajzsmirigyhormonokat az első 6 hétben azután kezd önmaga is ilyet előállítani. Ezért is fontos  pajzsmirigy normális működése terhesség esetén. Önnél az fT3 és fT4 szintek rendben vannak, csak a szabályozó TSH emelkedett minimálisan. A babája nincs most veszélyben. A jódpótlás fontos. Mivel a pajzsmirigyhormon túladagolás sem kívánatos a mellékhatások miatt feltétlenül kövessék a hormonszinteket.
         

         

         Dr. Fáklya Mónika endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-18 22:33:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 07., 06:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: