• Mikor hat az Euthyrox tabletta?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím!

         

        Tavaly július óta küzdök nőgyógyászati panaszokkal. Szinte minden lehetséges dolgot kivizsgáltak, és mivel nem találtak semmit, ezért elküldtek egy pajzsmirigy vizsgálatra. A TSH értékem magas lett, az anti TPO vizsgálat eredménye is. Nem túl magas, de a határérték felett van mindkettő. Fél évig szinte nem volt menzeszem, a nőgyógyász megállapította, hogy nincs peteérés. Azt mondta, hogy ha szedek gyógyszert a pajzsmirigy alulműködésre, akkor helyre kell, hogy álljon a menzesz, mivel ez a gyógyszer hormonpótló. Nos, már lassan 2 hónapja szinte folyamatosan vérzek, néha csak úgy elönt a forró vér, és elég sok alvadt vér jön. Elég kellemetlen. Lassan 1 hónapja szedem az Euthyrox tablettát. Az orvos azt mondta, hogy helyre fog állni a szervezetem. De ez még nem történt meg. Az érdekelne igazából, hogy vajon meddig kell várni? Nem mernek más gyógyszert írni, mert még csak most kezdtem el szedni, és hát várnak... A nőgyógyász írhat-e ilyen esetben valamit, vagy pedig tényleg tehetetlenül figyeli, hogy hogyan reagál a szervezetem a gyógyszerre? És ha esetleg helyreáll a menzeszem, akkor a gyógyszerszedés mellett előfordulhat-e, hogy ez a probléma ismét felmerül? 32 éves nő vagyok, nem szültem még gyereket, de szeretnék 3 éven belül. Kérem, adjanak tanácsot, ha tudnak.

        Köszönettel

        Nagy Judit

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy, menstruáció témában

        Kedves kérdező!
         
        Az Euthyrox mellett a pajzsmirigy hormon szintje helyre fog állni. Mivel azt írta, hogy csak a TSH volt minimálisan emelkedett, feltételezem, hogy az fT3 és fT4 szintje rendben volt. Ez az eltérés nagyon enyhe, leggyakrabban nem is okoz tünetet. Ilyen súlyos menseszavar nem jellemző. A kezelést nem befolyásolja, hogy most kezdte el a pajzsmirigyhormon pótlását, mindenképpen teendőt igényel.
        A 2 hónapja tartó folyamatos menses súlyos vérszegénységet okozhat. Ennek megszüntetése miatt mihamarabb nőgyógyászatra menjen el, ahol megfelelő kezeléssel a vérzést megállítják. Amennyiben visszatér ilyen panasz, és ennek hátterében nem találnak anatómiai okot, fogamzásgátló tablettát szoktak beállítani átmeneti időre.
         

         Dr. Fáklya Mónika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-24 11:18:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 16:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: