• Meddő lesz?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webdoktor!! Kérdésem a következő. Van egy 8 éves kisfiam, 1 éves korától jártunk vele a sebészetre, ingahere miatt.  A diagnózis szerint megvan mind a két heréje, tehát sebészeti teendő nincs, várjunk majd rendeződik. Most már 8 éves, és még mindig nincs mindig  a helyén a heréje, és az endokrinológus szerint kicsi és fejletlen. Hormonértékei a következők: FSH:0,2mU/ml,LH:0,0mU/ml, T:0,34nmol/l. Kicsi túlsúly is van rajta 2-3kg. Szeretném tudni, hogy ez a probléma magától rendeződhet e, mert az orvos szerint minden a pubertásnál fog eldőlni. Ha beindul a hormontermelés akkor jó, ha nem ,akkor tudják a hormonokat pótolni, de akkor már meddő lesz. Szeretném tudni, hogy tehetnénk e bármit annak érdekében, hogy a hormontermelése meginduljon, hiszen a pubertás még 4-5 év , és addig nem szeretnénk csak várni.Előre is köszönöm válaszát!!! egy aggódó anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a ingahere témában

        Kedves anyuka!
         
        Véleményem szerint egyenlőre nem kellene aggódnia. Az ingahere elég gyakori eltérés. Ha a herék lehozhatók a herezacskóba, -melegvízbe ültetés, guggolás- előre láthatólag a pubertás idején maguktól is lentmaradnak majd. A herék 8 éves korban még kicsik, mert nem indult be a nemi hormon termelése. Ezt siettetni nem lehet. Ne alakítsanak ki a gyermekben betegségtudatot. A gyermeksebészeti és az endokrinológiai követés indokolt.

         

         Dr. Fáklya Mónika gyermekgyógyász-endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-18 22:27:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 12:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: