• Magasság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/úr!

        Ebben töltöm a 19-et és 168 cm vagyok. (fiú) Nagyon zavar az alacsonyságom, Ön szerint fogok-e még nőni vagy nem? Valószínűleg genetikai okokból. Hallottam ilyen növekedéshormonok létezéséről. El tudná nekem mondani, hogy tulajdonképpen mi is ez, ha egyáltalán van ilyen?

        Köszönettel:Kiss Tamás

        WEBBeteg szakértő válasza a testmagasság témában

        Kedves kérdező!

        19 éves korban már nem valószínű, hogy nőni fog. Ebben az életkorban, már lezáródnak a növekedési zónák, amennyiben a serdülés normális ütemben lezajlott. Növekedési hormon kezelés a testmagasság növelése érdekében Magyarországon is elérhető, de ez ilyen korban már nem jön szóba. Ezt csak a növekedés szempontjában aktív korban adjuk, és szigorúan szabályozott kritériumok szerint annak, akinek ez a hormonja hiányzik. Ez vizsgálatokkal kimutatható. Az ön testmagassága azonban nem túl alacsony, -még ha ön elégedetlen is vele- így véleményem szerint nem valószínű, hogy növekedési hormon hiánya lenne. A magasság genetikailag meghatározott tulajdonság, feltételezem, szülei között is van alacsonyabb termetű.
        Mindenesetre béküljön meg ezzel az állapottal, ekkora magassággal is boldog és teljes életet élhet.

         Dr. Fáklya Mónika endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-03 17:16:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: