• Pajzsmirigy alulműködés és allergia, aszthma egy személynél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorúr/ Doktornő!

        Érdeklődni szeretnék, hogy pajzsmirigy alulműködés mellett lehet-e ugyanazon személynek allergiája és aszthmája?

        35 éves vagyok és 3 éve allergiás tüneteim jelentkeztek (szénanátha, aszthma), melyet kivizsgáltak és az allergiás bőrpróba valamint légzésfunkciós leletem alapján: asthma bronciale és allergiás rhinitis-t diagnosztizáltak. Azóta 3 havonta járok kontrollra.

        Gyógyszereim: Neplit, Ventolin, Avamys, Aerius, melyek mellett a légzés funkciós leleteim egész jól alakulnak, és csak igen ritkán fulladok be.

        Ősz óta azonban nagyon fázós lettem, 25-26 fok alatt fázom. A végtagjaim hidegek, a bőröm nagyon száraz időnként ekcémás, a szemem száraz (műkönnyet kell használnom), 1 hét székrekedést 1 nap hasmenés követ, majd újból 1 hét székrekedés. Ha reggelizem, még délután 4-kor is úgyérzem, hogy nem emésztettem el a reggelit. 1/2 annyit eszem mint a környezetemben bárki, mégis gyarapszik a súlyom. Igaz ülő munkát végzek, de ennek kompenzálására napi 3-4 km-et gyalogolok. 164 cm-hez 69 kg lettem, 3 hónap alatt 4 kg-t híztam, pedig enni sem nagyon birok az állandó haspuffadástól. Az arcom meg úgy néz ki, mintha mindkét oldalt csipesszel húznák lefelé.

        5 évvel ezelőtt voltak már hasonló problémáim és elküldtek pajzsmirigy kivizsgálásra (akkor még nem voltam allergiás), melynek az eredménye:

        Se TSH Ultra 1,01 mIU/l

        Se HTPO aat. 230,0 IU/ml

        Pajzsmirigy UH: Az isthmus 4 mm átlagos átmérőjű. Mk. lebeny normális nagyságú és homogén állagú. A trachea dislokatioja illetve kompressziója nem látható. A nyakon kóros nyirokcsomó megnagyobbodás nincs.

        Akkor gyógyszerként: jodid, és Maltofer tbl-t kaptam, és visszarendeltek 3 hónap múlva kontrollra, de mivel addigra szépen elmúltak a tüneteim, nem mentem vissza.

        Miután teljesen elkeserdtem a fenti tünetek miatt, arra gondoltam lehet érdemes lenne ismét megnézetnem a pajzsmirigyemet.

        Az egyik ismerősöm viszont azt mondta, hogy ne is gondoljak pajzsmirigy problémára, mert autoimmun betegség kizárja az aszthmát és az allergiát. Szerinte a 3 betegség tuti nem lehet egyszerre.

        Ön mit gondol lehetséges a 3 betegség egyszerre? A fenti tünetek alapján érdemes a apjzsmirigyemet megnézetni vagy más betegségek is okozhatnak hasonló problémákat?

        A választ nagyon köszönöm.

        Üdvözlettel:

        Szabó Mónika

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        Lehet mind a 3 betegség egyszerre. Érdemes megnézetni a pajzsmirigyműködését.
         

         Dr. Fáklya Mónika

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-15 18:58:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 10:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...