• CAH és a nemi rendellenesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

         

        Kislányunknál a CAH sóvesztő formáját diagnosztizálták. A Prader skála szerint 2-3 fokú az elváltozás (pontosan nem tudják).

        Kérdésünk a következő: A születésekor még nem tudták mi a probléma. Több vizsgálatot is végeztek, és az ultrahang során ováriumot illetve testist nem tudtak látótérbe hozni. A CAH miatt előfordulhat, hogy kislányomnak csak méhe van, de nincsennek petefészkei?

        Előre is köszönöm válaszukat!

        Üdvözlettel:Vida Laura

        WEBBeteg szakértő válasza a nemi rendellenesség témában

        Kedves kérdező!
         
        Az, hogy nem tudják a gyermeke petefészkét látótérbe hozni, nem jelenti azt, hogy nincs is. Néha zavaró árnyékok miatt nem látják megfelelően a kérdéses területet. Valószínűleg később meg fogják ismételni a vizsgálatot.
        A CAH a mellékvesekéreg hormontermelésének a zavara, a méh és a petefészkek kifejlődnek leány gyermekeknél. A kóros hormontermelés miatt a külső nemi szervek fejlődése szenvedhet zavart, ennek fokozatát jelölik Prader skála szerint 1-től 5-ig.
        Megfelelő kezeléssel a betegség karban tartható, a kóros hormontermelés visszaszorítható.
         
         Dr. Fáklya Mónika endokrinológus

         

        Kedves Laura!

        A CAH az un. ovarialis intersexuális kórképek (női álkevertneműség) közé sorolandó. Ilyenkor a genetikai állomány 46,XX. Petefészkek vannak, a kórkép súlyossága attól függ, milyen erősek a virilisatios (férfiasodási) jelek. Az önök esetében is a probléma ott van, hogy a baba mellékveséjében hibás egy enzim, ami a kortizol szintézisben játszik szerepet. Mivel nincs kortizol, így a mellékvese mintegy válaszként "megduzzad", és androgén hormonokat termel, androgén túlsúlyos állapot jön létre. Ez okozza a csikló duzzadását. A kezelés steroid hormonokkal lehetséges, amennyiben indokolt, a megnagyobbodott csikló plasztikai műtéte is szükséges. Kell majd UH-val követni a méh és a petefészkek fejlődését. A betegség ritka, előfordulási aránya 1/15000. Genetikai hiba okozza, a 6. kromoszómán lévő egyik gén hibás. A betegség un. autoszóm recesszív formában öröklődik, tehát ha esetleg majd következő babát terveznek, a 8-9. héten érdemes lesz genetikai vizsgálatot végeztetni, és ha ismét lány lesz a baba, a steroid kezelést már terhesség során el kell kezdeni. A kimenetel most attól függ, hogyan reagál majd a baba a steroid kezelésre.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-14 16:28:54; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 08:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: