• FSH/LH arányom jó- e a ciklusom 3. napján?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! A ciklusom 3. napján levett vérvételem eredménye: LH: 3.81 mlU/ml FSH: 8.08 mlU/ml PRL: 176.60 mlU/ml Estradiol: 280 pmol/l. Babát szeretnénk, szeretném megtudni, hogy jók- e az eredményeink. Igaz- e, hogy az LH:FSH aránynak 1:1 kell lennie? Meddőségre utalhat a vérvételem eredménye? Esetleg Inzulin rezisztenciára utalhat- e a vérvételem eredménye? Előre is köszönöm a segítséget. Kedves kérdező! Prolactin szintje magas, ami további vizsgálatokat indokol. Ezekből az eredményekből az inzulinrezisztencia nem mutatható ki, ahhoz cukorterheléses vizsgálat és azzal párhuzamosan mért inzulineredmények kellenek. Dr. Fáklya Mónika Kedves Dr. nő! A ciklusom 3. napján a PRL 176.60 mlU/ml a normány tartományhoz, pedig 102.00 - 496.00 van írva. Most nagyon megijedtem. Eddig az LH/FSH arányomon izgultam, és most még ez is? Tényleg rossz a PRL szintem? És az LH/FSH arányom is rossz? Babát szeretnénk, már 12 éve járunk orvoshoz, és eddig mindenre azt mondták, hogy rendben, kivéve a TSH-t (4,0 volt. Ezért 62,5 mikrogramm L-thiroxint kapok. Terheléses cukor és inzulin eredményeim? Ins. 0 perc:6,48 mlU/l. 60 perc: 43,99 (ez vajon sok?). 120 perc: 36,31 (ez vajon rossz/sok?). Gluc. 0 perc: 4,60. 60 perc: 4,90. 120 perc: 4,91. Köszönöm a segítségét és Boldog Új Évet Kívánok. (Alexa)

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

        Kedves Alexa!
         
        Vércukor és inzulineredményei rendben vannak. A normál tartomány alapján a prolactin szint is.( Elnézését kérem, hogy megijesztettem, de a nálunk használt labormódszer normál tartományai mások, ezért  volt a tévedés.) Az LH/FSH arányt így nem lehet kategorikusan megítélni.De mind az LH, mind az FSH és az estradiol eredménye megfelel a ciklusa időpontjának. Szerintem ezen eredményei szerint a teherbe esésnek semmi akadálya nincs. (A férje rendben van?)
         
         

         Dr. Fáklya Mónika

         Kedves Alexa!

        Az első legfontosabb kérdésem az lenne, hogy 12 éve milyen vizsgálatokat végeztek el? Az hosszú idő, és meglepő számomra, hogy még a hormonvizsgálatokon emészti magát. Amik egyébként nem olyan rosszak. A prolaktin szintje valóban magasabb, ezt azért nem tudhatja, mert a referenciaértékek nem követik a különféle hormonális állapotokat, így a ciklus 3. napján végzett vizsgálat eredményében magasnak számít ez az érték. Ezt igazából csak a helyi labor referenciaértékeit ismerő orvos tudja egyébként korrekten kiértékelni, mert az változhat is. Emiatt nem kell megijedni, gyógyszeresen is lehet ezt kezelni. Előfordulhat pl. hosszabb fogamzásgátló tabletta szedése után, és a peteérést gátolhatja meg.
        Az FSH/LH érték általában 1.hez közelít. Ez nem azt jelenti, hogy csak ez a jó. Változásából, együtt értékelve az FSH, és LH normálértékéhez való változással, lehet következtetni a hormonális rendszer működésére. Önnél ez a arány kb. 2,1, ami magasabb, de egy stimulációhoz még jó eredmény lehet.
        A cukorterheléses vizsgálat nem tűnik kórosnak, az inzulinrezisztenciára utaló inzulin értékek magasabbak lennének, de igazából ezt egy nőgyógyász-endokrinológusnak kellene megítélnie.

        Nem tudom, 12 éve milyen vizsgálatokat végeztek el, és hogyan próbálkoztak a teherbeeséssel eddig? Járt-e meddősségi szakrendelésen, volt-e műtétje, esetleg inszemináció, vagy mesterséges megtermékenyítés? Kérem, írjon vissza nekünk, hogy szükség esetén megfelelő szakrendelést tudjunk javasolni Önnek.
        Amennyiben már túl van a vizsgálatokon, sokkal több eredménye van, mint amit leírt, esetleg más irányban kellene keresni a megoldást.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-09 20:55:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 10:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: