• Gyermekendokrinológiai probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Most 15 hónapos kisfiamnak (most 13kg, 85 cm) születésétől kezdve kint van a nyelve. Gyerekorvosunk neurológushoz és fül-orr gégészhez küldött bennünket, ahol nem tudtak semmit sem mondani a dologgal kapcsolatban, nem találtak problémát. Nem tűnik úgy, hogy a fiam számára ez bármilyen problémát jelentene (beszéd, nyelés. Egy hónapja egy másik betegség kapcsán a sürgősségi ellátáson egy másik gyerekorvos javasolta a vérvizsgálatot, kérdezvén, hogy pajzsmirígy-problémával jártunk-e már szakembernél. A vérvizsgálat eredménye: THS 9,12 mU/l, fT4 17,6, fT3 6,8pmol/l, ATPO 4,9. Több orvos elmondása után is csak az lett számomra világos, hogy valamiből többet termel a fiam szervezete és gyermekendokrinológiai szakrendelésre utaltak bennünket, a jövő hétre kaptunk időpontot. Azt szeretném megtudni, hogy a fenti eredmény mit takar, hogy "felkészülhessek" a jövő heti kivizsgálásra, mert sajnos nagyon keveset tudok meg az orvosok odavetett megjegyzéseiből, félszavaiból. Ezt nehezíti az a tény is, hogy a rendelésen szlovákul fognak hozzánk beszélni, amit csak egy kicsit értek. (Szlovákiában élünk, én nem innen származom). Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a hormon témában

        Kedves kérdező!

         A kisfia pajzsmirigy hormon szintjei rendben vannak, de a TSH magasabb a normál értéknél. A TSH a pajzsmirigyműködést szabályozó hormon. Ennek emelkedése nem okoz tünetet, hanem annyit jelez, hogy a pajzsmirigy csak akkor tudja fenntartani a normális hormontermelést, ha az agyalapi mirigy TSH-ja emelkedik. A probléma hátterének felderítése a gyermekendokrinológus feladata.
        Az az orvos, aki elküldte önöket pajzsmirigy hormon vizsgálatra jól tette ezt, mivel a nagyobb nyelv lehet a pajzsmirigy alulműködés egyik tünete.
        Mivel a fT3 és fT4 szintjük normál tartományban van egyenlőre valószínűleg kiegészítő vizsgálatok és fizikális vizsgálat fog történni.

         Dr. Fáklya Mónika gyermekgyógyász, endokrinológus

         

         

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-02 20:59:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 15:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...