• Emelkedett TSH=pajzsmirigy alulműködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Hozzáértő? Emelkedett TSH 4,5, FT4, FT3 normáltartományban. Felírt gyógyszer Metothyrin 10 mg. A gyógyszer a leírás szerint pajzsmirigy fokozott működése esetén alkalmazandó. Ha a magasabb TSH alulműködést jelent, akkor most mi is van? Valamit rosszul értelmezek? Köszi a választ

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        A Metothyrin ilyen hormonértékek esetén nem javasolt. Önnek igaza van ez pajzsmirigy túlműködésben alkalmazandó, pajzsmirigy hormontermelést csökkentő szer. Önnek subklinikus pajzsmirigy alulműködése van. Ez azt jelenti, hogy a szervezet számára szükséges hormont még megtermeli a pajzsmirigye, de a szabályzó hormon emelkedik. Ennek hátterét ki kell deríteni, ez lehet pajzsmirigy gyulladás vagy legegyszerűbb esetben jódhiány. Amikor kiegészítő vizsgálatok után- pajzsmirigy ellenes antitest szintek mérése- megvan a korrekt diagnózis, lehet elkezdeni a kezelést, ami vagy pajzsmirigy hormon kis adagban, vagy jód. (Ám van olyan eset is, amikor a paciensnek nem kell kezelést kapnia pl. életkorából adódóan.)
        Mindenesetre a jelenleg javasolt Metothyrin kezelés ebben az esetben nem megfelelő (ne szedje), mivel a pajzsmirigyhormon termelés visszaszorítása a subklinikus pajzsmirigy alulműködést rontani fogja. Javaslom endokrinológiai szakrendelés felkeresését a fentiek miatt.
         

        Dr. Fáklya Mónika endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-29 14:12:07; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 07:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: