• Pajzsmirigy alúlműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/ doktor nő! Olyan problémám van, hogy kb. 1 hónapja derült ki, hogy alul működik a pajzsmirigyem.Tsh: 10.5; FT3, FT4,PRL normál értékű. Hajhullás miatt mentem orvoshoz.Elküldtek ultrahangra ott azt mondták, hogy" A lebenyek echosuktúrája egyenetlen, fellazult, számtalam cystikus jellegű képlet látszik". Voltam endokrinológusnál és ezt írta véleményben:" Az emelkedett TSH érték és a diszkrét tünetek hátterében latens hypofunctio véleményezhető". Ez mennyire súlyos betegség?Napi fél tablette Euthyrox 50 szedését írta.3 hónap múlva kontrollra kell mennem.Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer mellet lehetek- e állapotos, illetve mennyi az esélye, hogy nem lesz beteg a baba. Vagyis egyáltalán lehetek-e terhes a gyógyszer szedése alatt, illetve után? Másik kérdésem, hogy folytathatom- e a fogyókúrámat a gyógyszer mellet? Köszönöm előre is a válaszát!Edina

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves Edina!

        A pajzsmirigy (akár látens) alulműködése esetén terhesség létrejötte
        igen ritka. Az Euthyrox tablettával pótoljuk a hiányzó hormont, így
        visszaállítjuk a pajzsmirigy normál működését - amely mellett már
        létrejöhet a terhesség is.
        Ezért, az Euthyrox egyenesen szükséges a terhesség létrejöttéhez,
        csakúgy mint megtartásához is, ezért terhesség során is szednie kell,
        mégpedig emelt adagban (általában a terhesség előtti adag
        másfélszeres mennyiségére van szükség). Emiatt terhesség alatt
        endokrinológus ellenőrzésre is szüksége lesz legalább 3 alkalommal.
        A pajzsmirigy alulműködése általában a testsúly növekedésével jár, így
        a megfelelő hormonpótlás mellett testsúlyát méginkább eredményesen
        csökkentheti diéta és testmozgás segítségével.


        Tisztelettel:

         Dr. Balogh Imre  endokinológus

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-29 21:12:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 14:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...