• Pajzsmirigy lelet és biopsia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A pajzsmirigy jobb lebenye 29x17x39mm-es, abal lebeny 27x14x40mm-es. Mindkét lebeny kifejezetten inhomogén, echoszegény lobulalt felszínű.A lebenyek nem hypervascularisaltak. Az isthmus magasságában látható egy 18 mm legnagyobb átmérőjű, mellette egy 13 m-es echoszegény, ovoid szolid képlet. Jobb oldalon az arteria carotis communis mentén is ábrázolódik több, 5-14 mm-es echoszegény, helyenként szabályos hilust is tartalmazó nyirokcsomó, bal oldalon is látható a nagy erek mentén egy-egy kisebb, reaktív szerkezetű nyirok csomó. Vélemény:Kifejezetten inhomogén, érdemben nem nagyobb pajzsmirigy lebenyek.Nyirokcsomók a nyakon jobb oldali túlsúllyal, melyek közül néhány felveti pathológia lehetőségét. a pajzsmirigyből és az isthmusban található nyirokcsomóból finomtű biopsia elvégzése javasolt. Előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        A pajzsmirigyében göböket írnak le. Ezek a göbök lehetnek jóindultú elváltozások is, de a mellette leírt nyirokcsomók felvetik esetleges rosszindulatú folyamat lehetőségét is. E miatt a göbből vékony tűvel mintát kell venni, amit a cytológus megvizsgál és eldönti, hogy milyen folyamatról van szó.
         
        Dr. Fáklya Mónika endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-22 10:22:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 09:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: