• Magas TSH terhesen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Második gyerekemet várom, 25 hetes terhes vagyok. Nemrég magas tsh szintet állapítottak meg (6, 09) Ft3:3,88, ft4:15,4. A pajzsmirigy ultrahang szerint bal oldalon egyáltalán nem látható lebeny, a jobb oldali teljesen normális. Az endokrinológus szerint az előző terhességem utáni post partum gyulladás következtében alakult ki az alulműködésem. Lehetséges az, hogy ennek következtében teljesen elhal az egyik oldali lebeny, míg a másik oldal "érintetlen"??? Vagy lehetséges, hogy eleve nem is fejlődött ki a bal oldali lebenyem és a másik most a második terhesség során adta be a derekát? Mindenesetre elkezdtem az 50-es Euthyrox szedését. Kérdésem az volna még, mennyi az esélyem arra, hogy a szülés után rendeződik a helyzet és nem lesz szükség többé a hormonpótlásra? Nem fogja-e mindez kedvezőtlenül befolyásolni a tejelválasztást/szoptatást? Mik az esélyeim egy esetleges következő terhességre? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Hölgyem!

        Az ultrahang lelet alapján inkább fejlődési rendellenesség áll fenn (egyik lebeny nem fejlődött ki), gyulladás ilyen jellegű képet elvileg nem hozhat létre. Terhességet követően javaslom ismételt ultrahang, ill.
        pajzsmirigy izotópos vizsgálat kezdeményezését az ok megállapítása céljából (valóban hiányzik-e a bal pajzsmirigy lebeny?). Szülés alatt a szervezet pajzsmirigy hormon igénye növekszik, ezért is valószínű, hogy terhességet követően nem szorul tovább pajzsmirigy hormonok pótlására - visszatér a korábbi egyensúlyi állapot (ez azonban épp az említett, bármikor fellépő post partum gyulladás miatt megjósolhatatlan). Amennyiben a pajzsmirigy hormon szintje korábban sem lett volna megfelelő, akkor valószínűtlen lett volna a teherbe esés is. A tejelválasztás megfelelő Euthyrox pótlás, ill. adott esetben pótlás nélküli saját hormon szintek mellett érintetlen marad. Javaslom TSH érték szülést követő 3, 6 és 12 hónapos kontroll vizsgálatát.

        Tisztelettel: Dr. Balogh Imre endokrinológus

         

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-26 09:13:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 18:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...