• Védőoltás és TSH!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktorúr! Két kérdésemre szeretnék önöktől választ kapni! Az első, hogy 3 és 6 éves gyerekeimnek 2 hete beadták az influenza elleni védőoltást.Az orvosunk azt mondta, hogy csak az egyiket váltsam ki, mert felezve adja be nekik és majd 4 hét múlva kapják meg a másikat szintén felezve. Az első amit kiváltottam az FLUARIX volt ezt meg is kapták és kb 9 nap múlva kapnák a másodikat igy kiváltottam a másik receptet is de már nem tudtak FLUARIX-et adni csak VAXIGRIP-et. A gyógyszertáros azt mondta teljesen mindegy és ez lenne az én kérdésem hogy nem baj e hogy külömbözö gyógyszercéges oltóanyagot kapnak. Második kérdésem: Az utóbbi 3 hétben folyamatos álmosságot érzek. Nem csak ébredésnél vagy bizonyos napszakokban, hanem folyamatosan egész nap álmos fáradt vagyok és sokszor úgy érzem mindjárt elájulok, vagy pedig állva elalszok. Nézettem egy PM hormont amiben a TSH-m 0,41 tehát néhány tizeddel alacsonyabb mint a normális.Okozhatja e ez a tüneteimet és kell e erre valami gyógyszer vagy ha nem akkor mi okozhatja? Tisztelettel és köszönettel: Enikő

        WEBBeteg szakértő válasza a narkolepszia témában

        Kedves Enikő!

        Első kérdésére  a válasz az, hogy nem baj.

        A másodikra: A TSH nem a pajzsmirigy hormon, hanem az agyalapi mirigy pajzsmirigyet serkentő hormonja - ezért minél alacsonyabb a szintje, annál több pajzsmirigy hormon (tiroxin, ill. trijódtironin) van a szervezetben. Más szóval a TSH szint ha alacsonyabb, akkor inkább pajzsmirigy túlműködés áll fenn. A pajzsmirigy túlműködésnek pedig az álmosság nem tünete (ez inkább az ön által is említett alulműködés tünete lenne). Amennyiben valóban állva is elalszik, inkább a narcolepsia (ejtsd: narkolepszia) irányában kellene a vizsgálatokat kiterjeszteni, melyet Neurológiai osztályokon lehet elvégezni (általában alvás szakrendeléseken).

        Tisztelettel:

        Dr. Balogh Imre endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-18 09:52:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 08:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: