• Pajzsmirigyalulműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő,Doktor úr! Hízás hajhullás,fáradékonyság,bélprobléma miatt pajzsmirigy alulmüködést diagnosztizáltak.TSH:5,9 volt fél éve.Azóta kétszer volt ellenőrizve, három hónap elteltével, 6,5,majd ismét 3 hónapra,most 7,1 értéket mutattak ki.A T3 T4 minden esetben normálértéken volt.Euthirox 5omg-tablettából felet szedek naponta.Tüneteim nem múlnak,fennállnak,még az érték is egyre rosszabb.Mitől lehet ez?Menstruációm sincs amióta a gyógyszert szedem/48 éves vagyok/Kihez forduljak,mire utalhat,hogy egyre rosszabb az érték?A gyógyszert bőrgyógyász írta föl,kardiológus szerint,nem is kellett volna olyan érték miatt szedni, amilyen fél éve volt.Most én is úgy érzem,hisz a tüneteim fokozódnak.Kérem véleményüket!Köszönettel,minden jót kívánva,üdvözlettel:Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves kérdező!
         
        Önnek subklinikus hypothyreosisa van. Ez azt jelenti, hogy a pajzsmirigyhormon szintek normál tartományban vannak, de a szabályzó hormon (TSH) emelkedése már megfigyelhető. Az ön TSH emelkedése enyhe. Mivel újabb kutatások szerint, már a subklinikus hypothyreosis is ronthatja a zsíranyagcserét és ezáltal az érelmeszesedést is már ilyenkor is adhatnak pajzsmirigy hormont, ezért kapja ön is. A megfelelő pajzsmirigy hormon pótlás mellett a TSH-nak normalizálódnia kellene. Felnőtt betegekben természetesen figyelembe veszik  szív állapotát is a dózis megállapításánál, nehogy megterheljék a szivet.(erről ön nem írt)


        A gyógyszert reggel étkezés előtt fél órával kell bevenni a teljes felszívódás érdekében, de gondolom ezt elmondta önnek az orvosa.
        Sajnos azt nem írta meg, hogy a probléma hátterében milyen kórokot tártak fel,  ( pajzsmirigy gyulladás, vagy esetleg jódhiány) így nem tudom megmondani, hogy lenne a legjobb önnek. Ahhoz, hogy el lehessen ezt dönteni a teljes kórtörténetet ismerni kell.
        A menses elmaradása korából is adódhat.
        Mindenesetre úgy vélem, helyes, hogy szedi az Euthyrox-ot, a dózis esetleges módosítását pedig meg kell beszélnie endokrinológusával. 
         

        Dr. Fáklya Mónika  endokrinológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-10 13:35:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 10:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Magunkról tanulni sosem késő! Az egészségértés jelentősége felnőtteknél.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó