• Miért izzadok ennyire?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        14 éves lány vagyok. Nagyon izzad kezem, lábam, de olyan szinten, hogy kellemetlen. A Doktor nénim állandóan kenőcsöket írt fől meg hintőport, de nem változott semmi. Apukám testvére szintén ezektől a tünetektől szenved gyerekkora óta, bár már 42 éves, alig csökkent a tünete. Anyukám olvasta a neten, hogy lehet pajzsmirigyprobléma is, el is vitt vérvételre. Most kiderült,TSH:5,9,ami a 4,2 határérték fölött van sajnos.A súlyom 6o kg, 165cm vagyok ehhez ,ez is azért mert sokat eszem,mindig éhes vagyok,és ha eszem tényleg elég sokat.Attól félek ez is a pajzsmirigy müködési zavar miatt van!Kértünk időpontot a rendelőbe,hat hét múlva mehetünk,mert egyszer van egy héten egy orvos aki ezzel kapcsolatba rendel.Most aggódom,hogy mi lesz,mert van az osztályba egy lány akinek van ilyen baja,és évek óta szenved,rengeteget hízott,csúfolják,és sok problémája van,menstruációja is elmaradt.Nekem az rendben.Kell majd gyógyszert szedjek,vagy mire számíthatok?Amúgy is elég ideges,inkább feszült tudok lenni,de csak belül.Várom a választ,bár tudom,úgyis orvoshoz kell menni! Ugye ne egyek sokat,de mit tegyek,hogy az éhségemet csillapítsam,mert ha nem eszek,csak akkor megfájdul a gyomrom.Köszönöm szépen.Tisztelettel:Enikő

        WEBBeteg szakértő válasza a fokozott izzadás témában

        Kedves Enikő!
         
        A TSH a pajzsmirigy működését szabályzó hormon. Az öné minimálisan emelkedett. Ez utalhat pajzsmirigy alulműködésre, de ez annyira enyhe emelkedés, hogy legvalószínűbb az, hogy normális pajzsmirigy hormon értékeket fognak kapni. (mindenesetre meg kell mérni)

        Amennyiben a pajzsmirigy ellenes antitestek szintje sem lesz magasabb, jódhiány a legvalószínűbb ok. Ezeket a laborvizsgálatokat azomban mindenképpen el kell végezni a diagnózishoz. Addig azonban nem kellene aggódnia egy ilyen enyhe eltérés miatt. Az, hogy a menses rendben van szintén bíztató jel. Az étrendjén nem kell változtatnia. A fokozott étvágy szerintem az életkorából adódik, annál is inkább,mert a pajzsmirigybetegségek közül a túlműködésben szenvedőknél lép fel ilyen tünet. Ott viszont a TSH alacsony.
         
        Az izzadás szintén utalhat bizonyos esetekben pajzsmirigy betegségre,-pajzsmirigy túlműködés tünete lehetne, de mint mondtam ennél a betegségnél a TSH alacsony lenne- de ahogy az ön leveléből kivettem, ez évek óta fennálló tünet. Ennélfogva valószínűbbnek tartom azt a veleszületett verejtékmirigy működési zavart, amit hyperhydrosis-nak hívunk.
        Sajnos nehezen befolyásolható. Próbálkoznak kenőcsökkel, és izzadást csökkentő oldatokkal több-kevesebb sikerrel. Drasztikusabb kezelési eljárások is léteznek, de ezeket nem ajánlják mellékhatásaik és hosszú távú következményeik miatt.Próbáljon ezzel a tünettel együtt élni a tüneti szerek alkalmazása mellett.

        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-09 12:19:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 09:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...