• Pajzsmirigyalulműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Balogh Főorvos Úr! Évek óta tartó pajzsmirigy alul működésem matt csak ez év április óta szedem bőrgyógyyász javaslatára az Eutirox tablettát fél szemet naponta TSH 5,9 érték miatt a T3 T4 évek óta normál értéket mutat,jelen időben is.Viszont 3 hónapos szedés után a TSH 6,4-re emelkedett,most a tegnap elkészült vizsgálat már a TSH 7,l-es továbbra is jó a T3 T4.A tüneteim miatt kellett kontrollálni mert nagyon puffad a hasam,székrekedéssel is kínlódok,hullik még mindig a hajam hízogatok,szerencsére nem sokat,de tavaly óta lo kg-val vagyok több,persze alig eszem-no és a menszeszem se jött meg amióta a gyógyszert szedem,igaz 48 éves vagyok.De előtte pontos az is pontos volt.Kérdezem mi tévő legyek?Hogy lehet az,hogy a gyógyszert pontosan szedve is egyfolytában csak emelkedik a TSH értékem?Más hormontermelő mirigyem vizsgálata szükségessé válhat e?Eddig prolaktin szintet nézetett a nőgyógyász orvos,az rendben volt.Javasolt ösztrogén gyógyszer szedését a menstruáció elmaradása miatt,de én azt kérdezem,ha mindez a pajzsmirigy alulmüködés tünete csak akkor nem lehet,hogy feleslegesen szedném---még nem váltottam ki,mert szeretném tudni egyértelműen az okot,a pajzsmirigyleletem most lett kész erre vártam---Bicusp.insuff.szívbetegségem is van,melyre gyógyszer egyenlőre nem szükségeltetik,de most a vérnyomásom is ingadozik,melytől kellőképpen dübörög is a szívem,néha l5o-l6o/9o,95,amúgy l3o/85.Erre a háziorvos Tricate napi 1xtablettát írta föl a múlt héten.Szedjem nyugodtan,vagy most hogy a kész emelkedett TSH láttán inkább ennek beállítása pontosabban normál értékre hozása a fontos.Nem vagyok a gyógyszerek esztelen szedésének híve,sőt igyekszem kerülni,csak nagyon indokolt esetben bevenni ami kell.A pajzsmirigyértékem évek óta való ingadozása miatt is a kardiológusom-aki sajnos nyugdijba ment-javaslatára nem is kezdtem el a gyógyszert,szerinte max 5,9-es értékem volt,hol meg tökéletes,nem tette indokolttá a szedést Kérem véleményét,kihez forduljak,hogyan szedjem a gyógyszert,miért emelkedik egyre az értékem?Köszönettel,türelmét megköszönve üdvözlöm. Jó egészséget,és minden jót kívánok!Tisztelettel:Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves Éva!

        Tüneteinek többsége a pajzsmirigy alulműködésre jellemző típusos panaszokat példázza. A gyógyszer szedése mellett sem javuló, sőt tovább romló labor értékek és szubjektív panaszai feltehetőleg egy folyamat részét képezik - a pajzsmirigy fokozatosan egyre kevesebb hormont termel és a gyógyszerrel bevitt pótlás (Euthyrox) kevésnek bizonyul. Másképpen fogalmazva hiába próbál meg mindig csak ugyanannyi vizet belemerni egy olyan lyukas edénybe, amin egyre nagyobb a lyuk és egyre több víz folyik ki rajta. A vérzészavar és a magasabb vérnyomás értékek is ezzel függhetnek össze - ezért először a pajzsmirigy működését kell megfelelően pótolni (több Euthyroxot kell szednie, 6 hetente TSH értékkel ezt ellenőrizni is szükséges az egyensúly beálltáig), utána lehet gondolkozni a többi problémán is. Ez endokrin szakfeladat, kérjen beutalót endokrinológiai gondozásra háziorvosától!

        Üdvözlettel:

        Dr. Balogh Imre endokrinológus

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-10 13:25:18; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 09:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...