• Műteni kell?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktor úr/nő! 40 éves nő vagyok és nemrég diagnosztizáltak a jobb pajzsmirigyemben egy 22 mm legnagyobb átmérőjű göböt. Scintigráphiás vizsgálaton is voltam és az orvosom továbbirányitott egy endokrin specialistához biopsiára, aki el fogja dönteni, hogy milyen kezelés lesz szükséges.A diagnózis: adenoma toxica glandulae thyroideae E0510. Ön szerint kell-e műteni? Nagyon félek tőle. Köszönettel, Edit.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        A toxikus adenoma olyan göb, amely túl sok pajzsmirigyhormon termelésével okoz problémát. Ennek megoldása a műtéti eltávolítás, vagy az ún. radiojód kezelés. Ilyenkor sugárzó izotópot iszik a beteg és ez felhalmozódva a túlműködő göbben elpusztítja azt. A pajzsmirigyműtétet javasolt olyan intézetben végeztetni, ahol sok hasonló műtétet végeznek. Ebben az esetben nem valószínű a műtéti szövődmény fellépte. Mindenképpen meg kell oldani a problémát és, ha az orvosával részletesen megbeszéli ezeket a kezelési módokat, szerintem a félelme is jelentősen csökken majd.
         
         Dr. Fáklya Mónika endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-31 21:24:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 19:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: