• Lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! Leírnám önnek a nyaki ér duplex és pajzsmirigy UH vizsgálatának eredményét. A carotis rendszerek extracranainalis szakaszán kóros eltérések nem látható. A spectrumgörbék szabályosak.Az arteria vertebralisokban a keringés anterograd.Az a. subclaviakban a keringés szabályos.A pajzsmirigs jobb lebenyének méretei:44x17x14mm,a pajzsmirigy bal lebenyének méretei:41x16x14mm.A mirigyállomány inhomogén,hypervacularisalt,több apró echoszegény terület és egy -két apró echoszegény göb mutatható ki.A lebenyek alsó pólusai alatt egy-két 1cm-nél kisebb echoszegény nyirokcsomó látható.Az isthmus nem szélesebb.Pathológiás nyirokcsomó a nyak egyik oldalán sem ábrázolódott. Szeretném kérni segítségét,hogy pontosan mit is jelent ez,mert orvoshoz 2 hónap múlva kell mennem és addig is hízok. Valamint a kérdésem a jód tablettát ha szedném jobb lenne a helyzetem? Pajzsmirigy alulműködésre. Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves kérdező!
         
        A nyaki duplex vizsgálata nem kóros. A pajzsmirigy szerkezetének inhomogenitása miatt javasolható a pajzsmirigy ellenes antitestek mennyiségének és a pajzsmirigyhormonoknak a meghatározása is, mivel ez utalhat autoimmun pajzsmirigygyulladásra. Ez okozhat elhízást ha pajzsmirigy alulműködéssel jár, viszont nem javasolt ebben az esetben a jód szedése. Ez ugyanis a pajzsmirigygyulladást ronthatja. Ilyenkor hormonpótlásra van szükség. Összességében tehát további vizsgálatok javasoltak.

         Dr. Fáklya Mónika endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-26 21:20:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 09:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: