• Magas prolaktin szint: A magas prolaktin szint okozhatja-e a cisztát

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő (Úr) ! 28 éves vagyok. Két évvel ezelőtt magas (4 –szeres) prolaktin szintet mértek egy vérvétel alkalmával. 2006 decemberében MR vizsgálaton voltam, ahol mindent rendben találtak. Elkezdtem a gyógyszer szedését,hogy csökkenjen a szint. 2007 márciusában megműtöttek petefészek- cisztával.( amit korábban felfedeztek),mert az utóbbi időben növekedésnek indultak. A gyógyszert 2007 júniusáig szedtem, a következő vérképnél jó prolaktin szintet találtak. A nőgyógyász javaslatára elkezdtem fogamzás gátlót szedni (hogy ne újuljon ki a ciszta) Ez év szeptemberében ismét magas (4-szeres) lett a prolaktin szintem. Az endokrinológus szerint azonnal abba kell hagynom a fogamzásgátló szedését .A prolaktin csökkentésére nem írt fel gyógyszert. A nőgyógyász szerint nem szabad abbahagyni, mert a cisztásodásra jó hatással van.(UH vizsgálat) Mivel ők a dolgot nem beszélték meg felkerestem egy másik endokrinológust, aki szerint nem kell abba hagyni a fogamzásgátló szedését, mert az természetes, hogy ezalatt magas a prolaktin –szint. Kérdéseim:- A magas prolaktin szint okozhatja-e a cisztát? - Kell-e ismét ettől tartanom? - Hagyjam –e abba a fogamzásgátló szedését? - Szabad- e tejterméket ennem?(A tejtől telítettség érzésem van, de a tejterméket nagyon kívánja a szervezetem) Köszönettel Várom Válaszát! Mária

        WEBBeteg szakértő válasza a prolaktin témában

        Kedves Mária!

        A fogamzásgátló tabletták ösztrogén tartalma valóban a szérum prolaktin szint emelkedésével járhat az esetek többségében. 
        Véleményem szerint a fogamzásgátló szedését (amennyiben azt nőgyógyásza is javasolta) nem kell abbahagynia. A magasabb prolaktin szint nem hozható direkt ok-okozati összefüggésbe a petefészek cisztákkal, kiújulástól ezen ok miatt nem kell tartania. A tejtermékek fogyasztását illetően a bél laktáz hiánya állhat fenn (ami a tejben lévő tejcukrot bontja), ez okozhatja a telségérzést, puffadást. Kis mennyiségben azonban fogyaszthatja ezen termékeket. 

        Tisztelettel:

        Dr. Balogh Imre belgyógyász-endokrinológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-18 10:28:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 06:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...