• Pajzsmirigybetegség okozhat vetélést?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2006-ban kismama lettem, fejlődési rendellenés miatt a 21-ik héten sajnso meg kellett szülnöm a kisfiam. Azóta kb 10-13 kg többlet van rajtam. Nem nagyon eszem, nincs étvágyam, mégis hízom lassan, de fogyni nem tudok. A hajam hullik, rossz a közérzetem. A kisbaba elvesztése óta sajnos volt egy vetélésem ami "bizonyított" terhesség volt, és két olyan amikor a teszt pozitív volt, majd napokkal később nagyon erős vérzés kisíretében vége szakadt. Hormonálisan elméletileg rendben vagyok, viszont aggaszt, hogy a TSH értékem 3,9 (elméletileg 4-ig jó?), és nagyon sok cikkben olvastam, hogy a babához 2 alá kellene csökkenteni. Valóban lehetséges hogy összefüggés van a TSH értékem és a vetélések között? Stresszel, idegességgel lehetséges minezt előidézni? 2003 óta próbálkozunk kisbabával, és szerencsétlenségek sorozata áll mögöttünk. Szeretnénk mindent kivizsgálni,hogy mielőbb kiderüljenek az okok, hiszen sikerül tudjuk, csak nem akar velünk maradni. Válaszát előre is köszönöm!!

        WEBBeteg szakértő válasza a vetélés témában

        Kedves Asszonyom!

        Az Ön által felvetett kérdés (ismétlődő vetélések) nagyon összetett probléma. Hátterében állhatnak kromoszomális eltérések (az említett fejlődési rendellenesség is utalhat erre), immunológiai problémák, nem megfelelő hormonszintek, a méh anatómiai rendellenességei, véralvadási faktor (XIII-as faktor) hiánya, antifoszfolipid antitestek jelenléte, pajzsmirigy ellenes antitestek is. A stressz több élettani folyamat változását képes előidézni a szervezetben, így akár járulékos tényezőként is szerepelhet. TSH értéke valóban a jelenleg elfogadott tartomány normális felső határán áll - azonban ez inkább a fogantatást gátolná, mintsem a terhesség megtartását. Ideális valóban a TSH 3 alatti értéke lenne.

        Mindenképpen szükséges lenne alapos endokrin kivizsgálás kezdeményezése, melynek során esetleg fény derülhet a pajzsmirigy antitestek  (pl. aTPO) magas szintjére, ami esetleg a pajzsmirigy csökkent működését, így magasabb TSH értékeket eredményezhet. Amennyiben ez negatív, abban az esetben nőgyógyász szakemberekre kell hagyatkoznia a további kivizsgálását illetően.

        Tisztelettel:

        Dr. Balogh Imre belgyógyász-endokrinológus


        Kedves Kérdező!

        Sajnos a hízás és a fogyás nem sikerülése és persze ezek a TSH értékek, és a vetélések mind arra utalnak, hogy magának a pajzsmirigye van igen rossz állapotban, magyarul pajzsmirigy alulműködése van, amit bizony kezelni kellene mielőbb és addig nem is javaslom, hogy terhességet vállaljanak. Mivel biztosan vetélés lesz a vége. Tehát szedni kell gyóygszert és akkor minden rendben lesz és remélhetőleg a sikeres babavárók klubjában majd üdvözölhetik magát, mivel akkor már minden rendben lesz. Addig is sok sikert!!!

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László 

        A kérdésre a választ a www.fokuszbanano.hu portál orvosszakértője írta >>Tovább a www.fokuszbanano.hu-ra!

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-18 10:33:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 19:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...