• Pajzsmirigybetegség okozhat vetélést?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2006-ban kismama lettem, fejlődési rendellenés miatt a 21-ik héten sajnso meg kellett szülnöm a kisfiam. Azóta kb 10-13 kg többlet van rajtam. Nem nagyon eszem, nincs étvágyam, mégis hízom lassan, de fogyni nem tudok. A hajam hullik, rossz a közérzetem. A kisbaba elvesztése óta sajnos volt egy vetélésem ami "bizonyított" terhesség volt, és két olyan amikor a teszt pozitív volt, majd napokkal később nagyon erős vérzés kisíretében vége szakadt. Hormonálisan elméletileg rendben vagyok, viszont aggaszt, hogy a TSH értékem 3,9 (elméletileg 4-ig jó?), és nagyon sok cikkben olvastam, hogy a babához 2 alá kellene csökkenteni. Valóban lehetséges hogy összefüggés van a TSH értékem és a vetélések között? Stresszel, idegességgel lehetséges minezt előidézni? 2003 óta próbálkozunk kisbabával, és szerencsétlenségek sorozata áll mögöttünk. Szeretnénk mindent kivizsgálni,hogy mielőbb kiderüljenek az okok, hiszen sikerül tudjuk, csak nem akar velünk maradni. Válaszát előre is köszönöm!!

        WEBBeteg szakértő válasza a vetélés témában

        Kedves Asszonyom!

        Az Ön által felvetett kérdés (ismétlődő vetélések) nagyon összetett probléma. Hátterében állhatnak kromoszomális eltérések (az említett fejlődési rendellenesség is utalhat erre), immunológiai problémák, nem megfelelő hormonszintek, a méh anatómiai rendellenességei, véralvadási faktor (XIII-as faktor) hiánya, antifoszfolipid antitestek jelenléte, pajzsmirigy ellenes antitestek is. A stressz több élettani folyamat változását képes előidézni a szervezetben, így akár járulékos tényezőként is szerepelhet. TSH értéke valóban a jelenleg elfogadott tartomány normális felső határán áll - azonban ez inkább a fogantatást gátolná, mintsem a terhesség megtartását. Ideális valóban a TSH 3 alatti értéke lenne.

        Mindenképpen szükséges lenne alapos endokrin kivizsgálás kezdeményezése, melynek során esetleg fény derülhet a pajzsmirigy antitestek  (pl. aTPO) magas szintjére, ami esetleg a pajzsmirigy csökkent működését, így magasabb TSH értékeket eredményezhet. Amennyiben ez negatív, abban az esetben nőgyógyász szakemberekre kell hagyatkoznia a további kivizsgálását illetően.

        Tisztelettel:

        Dr. Balogh Imre belgyógyász-endokrinológus


        Kedves Kérdező!

        Sajnos a hízás és a fogyás nem sikerülése és persze ezek a TSH értékek, és a vetélések mind arra utalnak, hogy magának a pajzsmirigye van igen rossz állapotban, magyarul pajzsmirigy alulműködése van, amit bizony kezelni kellene mielőbb és addig nem is javaslom, hogy terhességet vállaljanak. Mivel biztosan vetélés lesz a vége. Tehát szedni kell gyóygszert és akkor minden rendben lesz és remélhetőleg a sikeres babavárók klubjában majd üdvözölhetik magát, mivel akkor már minden rendben lesz. Addig is sok sikert!!!

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László 


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-18 10:33:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 19:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: