• Kromofób adenóma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Balogh Imre! Elnézést hogy megint zavarom. Írtam már Önnek arról, hogy hipofízisemen egy 4,3 mm mikoradenómát találtak. Az első laborvizsgálaton, nézték a pajzsmirigyfunkciókat (TSH, T3, T4, ATPO), a prolaktinszintet, a kortizolszintet, a vércukor szintet, összkálcium, és iónikus kálcium szintet, összproteinszintet, tesztoszteront, és progeszteront (luteális szakaszban). Ekkor az iónikus kálciumszint volt alacsonyabb (3.93 mg/dl normál tartomány 4,00-5.20), a prolaktinszintem magasabb (93.6 ng/ml normál tartomány 1.20-19), és a tesztoszteronszint is magasabb (1,14 ng/ml normál tartomány 0,06-0,82). A többi hormon rendben volt. Ekkor az orvossal, akihez járok gyanakodtunk prolaktinómára, meg PCOS-re is, de elküldött még egy laborvizsgálatra. Itt nézték az ACTH-t, a GH-t, IGF-I-et, inzulint, prolaktint, és TSH-t újra. Az összes eredmény a normál tartományon belül volt. Voltam nőgyógyászati vizsgálaton is, a jobb petefészkem 33,9 mm,normális, a bal 30,4 policisztikus (előtte fél évvel még nem volt az). A tüneteim a következők voltak (ezért is jutottam el nagy nehezen az endokrinológusig): -hízás -szőrösödés -hajhullás -pattanásos bőr -alvászavarok A menszeszem időben jön mindig, bár az utóbbi időben már nem fájnak a mellei, sem a hasam ilyenkor, és kevesebbet is tart (míg előtte 3-4 nap volt, most 2 nap). Én most már totál össze vagyok kavarodva. Az inzulinom nem volt magas, de a többi jel PCOS-re utal? Ilyenkor is lehet metformint szedni? A daganattal kapcsolatban pedig az a kérdésem, hogy akkor ez most kromofób? És akkor műteni kell? Vagy mi a teendő? A prolaktinmérést hányszor kell még megismételjem, hogy legyen egy pontosabb diagnózis? És azt is megszeretném kérdezni, hogy a vitaminok befolyásolják ezeket a hormonszinteket. Mert azóta, hogy kiderült az adenóma, naponta szedek C vitamin (500 mg-t), és D vitamint is. Ezúton időpontot is szeretnék kérni az Ön magánrendelőjébe, november 10 után. És van még egy kérdésem, hogy mivel jelenleg nem tartózkodok Magyarországon, elfogadja-e a magammal vitt laboreredményeket? Válaszait előre is köszönöm, Elnézést hogy újra zavartam, Tisztelettel, A hálás páciens

        WEBBeteg szakértő válasza a PCOS témában

        Kedves Asszonyom!

        Részletesen leírt panaszai, valamint eddigi leleteiből az alábbi
        következtetéseket lehet levonni. A hipofízis adenóma (ami leginkább
        prolaktin termelő, ún. prolaktinóma lehet) valóban felmerül a PCOS
        lehetősége is. A szérum magas inzulinszintje (bár kétségtelen, hogy
        általában a PCOS része) nem egyetlen diagnosztikus kritériuma,
        ilyeténképp nem feltétlenül obligát része a PCOS-nak. A metformin
        terápia alkalmazása inkább a magas inzulin szint mellett látszik
        észszerűnek ezen betegségben (azonban egyes esetekben mégis
        megkísérelhető).

        Tudni kell azonban azt is, hogy hazánkban a
        metformin terápia PCOS esetében jelenleg nem elérhető, adminisztratív
        okok miatt. A régebbi beosztás szerint a prolaktinóma valóban a
        kromofób adenómák csoportjába volt sorolható (ide sorolták még az
        ún. inaktív, hormont nem termelő adenómákat is) - ennek az
        osztályozásnak ma már inkább csak didaktikus szerepe van. A szérum
        prolaktin szintjét igen sok tényező befolyásolja, ezért általában 3
        különböző időpontban mért értéket szoktunk figyelembe venni.
        Egyéb kérdésekkel a honlapomon (www.dentofit.hu) található e-mail
        címen tudok felvilágosítást adni.


        Tisztelettel:

         Dr. Balogh Imre   endokrinológus

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-06 23:49:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 12:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...