• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A következő problémám van. Évek óta szenvedek lelki problémákkal de az orvosok mindig azt mondták, hogy túl fiatal vagyok hozzá. (Ált. depresszió, hirtelen harag, stb.) Két éve a teljes testem viszketni kezdett. A menstruációm évekig túl sokat volt meg, most két havonta jön meg. Bélproblémáim is vannak, ált. szorulásom van. Régen anorexiás voltam, most viszont el vagyok hízva kissé. Elvileg pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak. Viszont akihez tartozom orvos, elhajtott, hogy majd augusztusra tud időpontot kapni. Mikor ezt szóvá tettem adott egy gyógyszert. Ezt nem mertem bevenni, de az interneten utána néztem, hogy mik lehetnek a mellékhatások, majd mivel nagyon szenvedtem azóta szedem. (L-Thiroxin) Viszont azóta lelkileg nagyon hisztis lettem, ami nagyon idegesít, mert tisztában vagyok azzal, hogy nincs rá okom. Hova lehet fordulni szakorvoshoz, ha nem akarok ahhoz az orvoshoz menni, aki ilyen csúnyán bánt velem? Köszönöm! Fodor Edina

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves Edina!

         

        Mivel nem tudom hol lakik, azt sem tudom megmondani hol talál legközelebb endokrinológiai szakrendelést azon kívül, ahol volt.
        A leírt panaszokhoz lenne néhány kérdésem: Mi az az "elvileg" diagnózis? A pajzsmirigy alulműködést a normálisnál magasabb TSH és a normálisnál alacsonyabb fT4 szint alapján diagnosztizáljuk. Volt vérvizsgálata? Remélem igen, mert e nélkül pajzsmirigy hormont felírni nem szabad. Ha volt laborvizsgálat és ennek alapján indult a kezelés, javasolt a panaszok miatt megismételni, hogy nem szed-e túl magas adagot. Panaszai akár ezzel is összefügghetnek.
        (De hangsúlyozni szeretném, hogy nem feltétlenül ez az ok.)

        A pajzsmirigy hormon kezelés beállítása ugyanis mindig a beteg állapotától függ. Az adagot a laborvizsgálatok eredményének függvényében kell módosítani.
        Ha a gyógyszert a fent leírtak alapján kapta és az adag helyes, nem szabad tőle félnie. Az L-thyroxin csak azt a hormont adja vissza a szervezetének, amit az saját maga nem tud megtermelni. Ha pontosabb adatokat is megír, konkrétabb segítséget is megpróbálok nyújtani.

        Dr. Fáklya Mónika endokrinológus

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-30 22:28:50; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...