• Hipofízis mikroadenóma (prolaktinóma)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő! Elnézést, hogy megint zavarom, de új fejleményeim vannak, ezért fontos, hogy választ kapjak bizonyos kérdésekre. Pár napja hipofízis mikroadenómával diagnosztizáltak (4,3 mm). A laborvizsgálaton, mint már írtam a pajzsmirigy funkciókat, a mellékvesekéreg funkciókat, a tesztoszteron, progeszteronszintet, prolaktinszintet vizsgálták. A prolaktin és tesztoszteronszintem volt magasabb a normálnál. A prolaktin 5szöröse volt (ezért is mentem el Mágneses Rezonancia vizsgálatra) a tesztoszteron kevéssel volt magasabb a normálnál. Bár a prolaktinom magas, én rendszeresen menstruálok, vagyis 28-32 nap között, de eddig soha nem volt olyan, hogy kimaradt. A napokban a nőgyógyász a bal petefészkemet policisztásnak titulálta (egy fél évvel ezelőtti vizsgálaton még nem volt az), így az orvosom PCOS-et is gyanít a prolaktinóma mellett. Ezért további laborvizsgálatra is megyek. A prolaktinómámra gyógyszert kell szednem, Bromocriptint, vagy Dostinexet. Kérdéseim a következők: 1. Ön szerint melyik gyógyszer a megfelelőbb? A Bromocriptinről azt olvastam, hogy naponta többet is be kell venni belőle, és rosszullétet okoz. A Dostinexről pedig azt, hogy sokkal drágább, de kevesebb kell belőle, és ugyanaz a hatása. Ha Dostinexet kezdek szedni, és utána mondjuk Bromocriptinre váltok, vagy fordítva? Ez káros? 2. Hány évig szokták szedni átlagban a gyógyszereket? És mennyi idő után szokták azt mondani, hogy most már műtét kell (ha nem javul)? 3. A gyógyszer mellett szedhetem a barátcserje kapszulát is? Vagy a Premensz tablettát? 2. A gyógyszerek ismertetőjében azt olvastam, hogy rendszeres nőgyógyászati vizsgálatra, és rákszűrésre kell járnom. Ez mit jelent? Mennyire rendszeresen? Hány havonta? 3. A prolaktinómával milyen gyakran kell Mágneses Rezonancia vizsgálatra járnom? 4. Ön szerint érdemes a PCOS-t is vizsgálni? 5.Milyen egyéb természetes gyógymódokat használhatok a prolaktinóma csökkentésére? Olvastam valahol, hogy az akupunktúra is jó hatással van? Ez igaz? 6. Ha a progeszteron szintem normális volt, ez azt jelenti hogy van peteérésem? Nem szeretnék fogamzásgátlót szedni a magasabb tesztoszteronra? (ezt a hipofizis.hu-n is olvastam, hogy nem szabad) Ön mit tanácsol? Ezt milyen természetesebb gyógymódokkal lehet normalizálni? 7. A Duphaston tabletta mennyire számít hormonnak? És ha rendben van a progeszteronom, akkor érdemes egyáltalán szedni ezt? Válaszait előre is köszönöm, Tisztelettel, Márton Klára

        WEBBeteg szakértő válasza a hipofízis mikroadenóma témában

        Kedves Klára!

        Köszönöm kifejezetten részletes levelét!
        Kérdéseire a válaszaim a következők:
        1. A Bromocriptin és a Dostinex is megfelelő (elvileg azonos
        hatékonysággal bíró) készítmény - bármelyikkel ugyanazt a célt
        érhetjük el. Lényegi különbség, hogy a Bromocriptin szedése általában
        napi 2 alkalommal kell, hogy megtörténjen, míg a Dostinex heti 1-2x
        történő adása elegendő. A Dostinex esetében valóban jóval kevesebb
        mellékhatással kell számolnunk, azonban ez a készítmény jóval
        drágább, mint a Bromocriptin és alkalmazása nem is tekinthető ez
        esetben rutinszerűnek. 
        2. A prolactin termelő adenoma kezelése általában élethosszig tart, de
        későbbiekben kisebb dózis is elegendő lehet. Műtét szükséges, ha
        kezelés eredménytelen (pl. az adenoma nagysága tovább nő, az MR
        kontroll során gyógyszer adása mellett is vagy a prolaktin szint nem
        normalizálódik), ha a beteg a gyógyszert a mellékhatások miatt nem
        tolerálja, vagy ha a beteg nem kíván hosszú éveken át gyógyszert
        szedni.
        3. Ezen készítményeket nem ismerem, így nem tudok biztonsággal
        állást foglalni szedésüket illetően.
        4. 6 ill. 12 havonta javasolt a nőgyógyászati vizsgálat.
        5.  MR vizsgálat mikroprolaktinoma esetén inkább évente javasolt
        (indokolt esetben 6 havonta is szóba jöhet).
        6. PCOS vizsgálata az Ön esetében mérlegelés tárgya, bízza
        kezelőorvosára ennek eldöntését
        7. Természetes gyógymódokat ez esetben nem ismerek, így ezt a
        kérdést nem tudom megválaszolni (ld. következő kérdésben is)
        8. Elvileg a megfelelő progeszteron szint peteérést jelez. A magas
        tesztoszeron szint esetén vannak olyan antiandrogén készítmények,
        melyek fogamzásgátló hatással is bírnak (pl. Diane 35), alkalmazásuk
        indokolt lehet.
        9. A Duphaston hormonális hatással bíró, progeszteronhoz hasonló
        hatású készítmény. Alkalmazását beszélje meg kezelőorvosával.

        Tisztelettel:

        Dr. Balogh Imre endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-23 21:42:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: