• Pajzsmirigy alulműködés terhesség alatt - Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        36 hetes terhes vagyok, és 1 hete voltam vérvételen, ahol 8.080 volt a TSH-m. A pajzsmirigy UH negatív. Tüneteim nincsenek. Az endokrinológus 50 mikrogramm L-Thyroxint írt fel. Diagnózisnak azt írta, hogy latens hipothyreosis. Ez mit jelent? Előtte a terhesség elején volt vérvételem TSH-ra, akkor 2.333 volt. Ön szerint ez az emelkedés okozhat fejlődési rendellenességet a babámnál?

        WEBBeteg szakértő válasza a hipothyreosis, pajzsmirigy alulműködés, terhesség témában

        Az anyuka normális pajzsmirigyhormon ellátottsága fontos a terhesség alatt. A baba az első időszakban csak az anyai pajzsmirigyhormonra van utalva, mivel kb. a 16. hétig nem képes azt saját maga kellő mennyiségben előállítani.

        Remélhetőleg ebben az időszakban nem volt gond a pajzsmirigy ellátottságával, hiszen normális volt a TSH, azaz a pajzsmirigy hormon termelődését szabályozó hormon mennyisége.
        Most viszont ez egy kicsit megemelkedett, ami feltehetőleg normális fT3 és fT4 szintekkel járt együtt, hiszen az orvosa csak látens hypothyreosist diagnosztizált.

        A fejlődésben az fT4 és fT3 játszik szerepet, így nem várható gond ebben az esetben a babánál. A gyógyszer szedése azonban indokolt, mert a latens hypothyreosis sem jó a szervezetének.

        Dr. Fáklya Mónika endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-16 21:14:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 08:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: