• Pajzsmirigy-extrák 3.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Sajnos a pajzsmirigy hormonok értéke (TSH=0,0014!!!) nem igazolta a vérnyomás/pulzus érték (110/70/85, 90/60/80) alapján várható normális hormonszintet. Nem gondoltam volna. Ez mégsem egyértelmű összefüggés? Pajzsmirigy-extrák 2. 2008-08-28 22:39:47 Tisztelt Doktornő! Hypethyreosis kapcsán jelentkező extrákról kérdeztem Öntől néhány napja. A kezelő orvosomat csak jövő héten tudom felkeresni, de a háziorvoshoz el kellett mennem rosszullét miatt. Meghallgatott (azt nem kérdeztem tőle mit hallott) RR:110/70, 84/perc. és a rákérdezett a kardiológusra (mitr. prol. miatt évente járok kontrollra), mikor kell elmennem hozzá. Ilyenkor, ha kardiológiai probléma merül fel (esetemben halmozott extrák, vagy zörejek) az endokrinológus hivatott kezelni a szív problémákat vagy a kardiológus? Köszönettel: Kata Kedves Kérdező! Vérnyomása és pulzusa rendben van jelenleg, ennek tükrében valószínűleg a hormonszintek is rendben vannak.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        A TSH  a pajzsmirigyműködést szabályozó hormon és nem maga a pajzsmirigyhormon. A TSH értéke alapján következtetni lehet a pajzsmirigy működésére, de magát a tüneteket a pajzsmirigy (p.m) hormonok szintjének változása okozza. Lehet olyan eset is, amikor a pm. hormonok szintje normális , csak a szabályzó hormon szint változik. De ez már mindenképpen figyelemfelhívó jel a további vizsgálatokra. Ez az eset az ún. subklinikus pajzsmirigy alul-, vagy túlműködés.

        Az ön esetében meg kelll nézni az fT3 és az fT4 szinteket is. Ha ezek rendben vannak, subklinikus pajzsmirigy túlműködése van. Érzékenyebb egyének szoktak tünetekről panaszkodni, így ilyenkor a kezelés egyén függő. Ha a pm. hormonjai emelkedettek, akkor egyértelműen kezelésre van szüksége, amelyet az endokrinológusával kell megbeszélnie.

         Dr. Fáklya Mónika endokrinológus


         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-08 22:11:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 10:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...