• Pajzsmirigy-extrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 45 éves nő vagyok. Júniusban diagnosztizáltak hyperthyreosist. Különösebb klinikai tünetek nem voltak. Aug. 20. környékén kirándulni voltunk a hegyekben, 2 alkalommal is tettünk 15-18 km-es túrát, elég rendesen másztunk hegyet is. Azóta a Huma-Pronolt 2x1/2-re kellett emelnem, mert a nyugalmi pulzus megemelkedett, még éjfélkor is 100-110 volt, de a nagyobb gond az, hogy extrák is jelentkeztek elég sűrűn (5-10/perc) alkalmanként, és nemegyszer 1-1 extra helyett sorozat jelentkezett rendszertelen pulzus kíséretében. Mára már eléggé kimerített a folyamatos szorítás-nagyütés, fáradt vagyok, s megköszönöm, ha tud valami tanácsot adni, mert a napi munkámat sem tudom hatékonyan végezni. Xanax-ot is bevettem elalvás előtt, de semmi hatását nem érzek. Általában az "extrázás"-nál a sportot javasolják, de nekem pont ezután jelentkezett, így nem hinném, hogy ez most beválna. A meglévő mitrális prolapsus mellett soha nem volt ilyen sokszor jelentkező és fizikailag kimerítő "extrázás". Válaszát előre is köszönöm: Kata

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy túlműködés témában

        Kedves kérdező!

        Ha valakinek túlműködik a pajzsmirigye, az önmagában is megterheli a keringést, számos egyéb tünet mellett. Nagyfokú fáradékonysággal jár, gyakorlatilag minden szervrendszerre hatással van. Ilyenkor fokozott kímélet, pihenés, a szív és a keringés tehermentesítése nagyon fontos. Semmiképpen nem javasolt a fokozott testmozgás, gyerekeket még a testnevelés óra alól is felmentjük. Mint ahogy tapasztalta is az erőteljes mozgásra panaszai romlottak. Nem ismerem a hormonszintjeit, de véleményem szerint vagy még mindig magasak, vagy újra megemelkedhettek. Feltétlenül javaslom gondozó orvosa felkeresését mihamarabb és a kifejezett pihenő életmódot a hormonszintek rendeződéséig ill. még utána is néhány hónapig.

         Dr. Fáklya Mónika endokrinológus

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-27 09:25:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 13:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...