• Megnövekedett pajzsmirigy. Műtét, ha funkció rendben?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Háziorvos beutalására mentem újra pajzsmirigy kivizsgálásra, most 40 évesen, megnagyobbodott pajzsmirigy miatt, panaszmentesen. Előzőleg 8 éve voltam, akkor a hormonszint rendben volt, UH-n elszórtan 4-11 mm-es göb és ciszta ábrázolódott. Most ez szerepel a leleten: jobb lebeny alsó felében 20mm echoszegény göb, bal alsó harmadban 36 mm legnagyobb átmérőjű, folyadékos és meszesedéseket tartalmazó, hálóval övezett göb található. Egyebekben pm. lebenyek és isthmus mérete, és ismert cisztáinak, göbeinek nagysága érdemi változás nélkül. Hormonok rendben, nyelés, légzés nem gátolt. Scintigrafian pedig: Jobb lebeny 6,3x2,8 cm, bal 7,5 x 3,6 cm, isthmus kiszélesedett. Lebenyek alsó széle fekvő helyzeten csaknem a jugulum vonaláig ér. Aktivitás a lebenyekben egyenetlen. Bal lebeny alsó felében tapintható göb nem vette fel az izotópot. Hormon rendben, nyelési vizsg. rendben volt. Az endokrinológus mintát vett, egy vizsgáló székre fektetve, UH nélkül, kitapintással szúrva 1 db mintát. Az eredmény: vvt-k között follicularis hámsejtek.Göbös colloid struma valósz. Helyenként colloid tároló sejtek is vannak. Felvethető, hogy az elváltozás helyenként cysticusan is átalakult. Ez utóbbi mondat mit jelent? Műtétet javasolnak a méret miatt. Ön szerint ez elengedhetetlenül fontos? Ha hormonálisan rendben van a pajzsmirigy, mitől növekedhetett meg? Terhesség miatt esetleg? 4 éve szültem a 3. gyermekemet. Köszönettel: HE

        Dr. Fáklya Mónika válasza a göb a pajzsmirigyben témában

        Tisztelt kérdező! A műtét ilyen nagy göbök mellett akkor is indokolt, ha nem rosszindulatúak és nincs hormontermelési probléma. A nyakon sok olyan képlet helyezkedik el, aminek nem jó, ha nyomja valami. Egyetértek orvosa javaslatával.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. április 11., 14:53; Megválaszolva: 2017. április 18., 08:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: