• Pajzsmirigy_TSH értéke

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A TSH, T4 értékem alakulása a következő: Dátum TSH (mIU/l) T4 szabad frakció (pmol/l) 2013.05.07 18,21 8,59 2013.07.04 3,63 2015.09.10 4,7 18,18 2016.04.12 20,84 11,11 2016.05.24 18,57 12,94 2016.07.07 4,44 2016.09.20 3,96 2017.04.04 0,05 20,74 2013.05.28.-án a pajzsmirigy és nyaki lágyrész UHvizsgálat eredménye: "A pajzsmirigy mindkét lebenye norm. nagyságú és szerkezetű. A jobb lebeny: 39x20x21mm,a bal lebeny: 40x15x17mm, az isthmus: 3,6mm. A mirigy szerkezete echoszegény-aprófoltosan inhomogen. A vascularisatio fokozott. A jobb lebeny kp. harmadában egy, kb. 7x8,5x8mm-es, kerekded, echodús szerkezetű göb van. A trachea a középvonalban van. Megnagyobbodott vagy kóros szerkezetű nyirokcsomó nem látható. A nagy nyálmirigyek mindkét oldalt eltérés nélkül ábrázolódtak. Vélemény: Thyreoiditisre jellemző UH kép. Apró, soliter göb a jobb lebenyben. Aspiratioja mérlegelendő." Semmilyen gyógyszert nem szedek, pajzsmirigyre sem, és tudatosan táplálkozom, de nem sportolok. Nincsen semmilyen tünetem, és ráadásul az utóbbi fél évben kicsit híztam is. Kérdéseim: mit mutat az eredmény? Mit jelenthet, hogy a magas TSH érték ilyen alacsony lett? Úgy tudtam, hogy pajzsmirigyem alulműködik (max. 20,84); most az ellenkező eredményt (0,05) adta. Hol érdemes elindulni? Táplálkozással, életmódváltással lehet javítani a működésén? Leírná kérem, hogy sejttanilag mi zajlik a szervezetemben ilyenkor, vagy hol tudok hitelesen ennek utánaolvasni. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegségek témában

        Tisztelt kérdező! A göb indulatiságának megítélése miatt, amennyiben növekedne a göb, a citológiai vizsgálat szóba jön. Az autoimmun pajzsmirigy gyulladásra jellemző lehet a TSH változása, mert a sejtek pusztulása változó mértékű. Ráadásul ritkán valódi pajzsmirigy túlműködés is kialakulhat. A gyógyszer szedése az aktuális hormonszintek függvénye, amit az endokrinológus értékel. A "tudatos táplálkozás" ebben nem tud segíteni.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. április 07., 08:11; Megválaszolva: 2017. április 07., 12:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: