• Emelkedett reggeli vércukorszint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr. Vércukor szintem problémájával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Engedje meg ,hogy ismertessem a kórtörténetem. 2012 óta a párommal lombik programban veszünk részt. 2013-ban volt egy félidős iker vetélésem,utána Pcos-t állapítottak meg akkor Merckformin 500mg-os tablettát írtak föl. 2016 dec. óta át állítottak Merckformin XR 1000mg-ra, és idén januárban elküldtek egy 3 pontos vércukor terhelésre, ahol a következő eredmény született: Éhgyomri glukóz (plazmából) 6,5 mmol/l + 3,8 6,0 60 perces glukóz 12,7 mmol/L 120 perces glukóz 6,4 mmol/L 4,1 7,8 Inzulin 11,7 mIU/L 3,0 25,0 Inzulin 60 perc 99,8 mIU/L Inzulin 120 perc 65,8 mIU/L Inzulin rezisztencia (HOMA index) 3,38 Normális:<2 Február elején megemelték a merckformin adagom 2000mg-ra, és szigorú 160g-os szénhidrát diétát, és heti 2-3óra izzasztó sportolást írtak elő. Rendszeresen mérem a reggeli éhgyomri vércukor szintem. Pár napja felkelek hajnali 3órakor, és akkor is megmérem 5,7-6,0 szokott lenni. A reggeli éhgyomri mérésnél pedig 5,9-6,6 (ritkán 5,4-5,8)közötti értékeket mérek. A kérdésem az lenne, hogy a diéta,sport, gyógyerek ellenére miért nem megy le a cukorszintem a határérték alá? Hova kellene fordulnom segítségért, hogy meg oldódjon ez a probléma, vagy mit kellene tennem. Köszönettel : Adrienn.

        Dr. Rakk Erika válasza a vércukor témában

        Kedves Kérdező! Nagyon helyesen maximumra emelték a Merckformin XR-t. Azóta még csak 1,5 hónap telt el. Türelem. Nem irja, hogy mennyi a testsulya? Fogyott-e az életmódváltással? Milyen diétát tart? Konzultált-e dietetikussal is? Menstruációja rendben van-e? Kellene majd nézni HbAlc-t is, ami az elmult 2-3 hónap szénhidrátanyagcserehelyzetét mutatjta.Ha ez 6,5% feletti lesz, akkor a Merckformin mellé inzulinadás jön szóba. Várandósságban más gyógyszer nem megengedett.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. március 18., 12:38; Megválaszolva: 2017. március 20., 21:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: