• Emelkedett reggeli vércukorszint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr. Vércukor szintem problémájával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Engedje meg ,hogy ismertessem a kórtörténetem. 2012 óta a párommal lombik programban veszünk részt. 2013-ban volt egy félidős iker vetélésem,utána Pcos-t állapítottak meg akkor Merckformin 500mg-os tablettát írtak föl. 2016 dec. óta át állítottak Merckformin XR 1000mg-ra, és idén januárban elküldtek egy 3 pontos vércukor terhelésre, ahol a következő eredmény született: Éhgyomri glukóz (plazmából) 6,5 mmol/l + 3,8 6,0 60 perces glukóz 12,7 mmol/L 120 perces glukóz 6,4 mmol/L 4,1 7,8 Inzulin 11,7 mIU/L 3,0 25,0 Inzulin 60 perc 99,8 mIU/L Inzulin 120 perc 65,8 mIU/L Inzulin rezisztencia (HOMA index) 3,38 Normális:<2 Február elején megemelték a merckformin adagom 2000mg-ra, és szigorú 160g-os szénhidrát diétát, és heti 2-3óra izzasztó sportolást írtak elő. Rendszeresen mérem a reggeli éhgyomri vércukor szintem. Pár napja felkelek hajnali 3órakor, és akkor is megmérem 5,7-6,0 szokott lenni. A reggeli éhgyomri mérésnél pedig 5,9-6,6 (ritkán 5,4-5,8)közötti értékeket mérek. A kérdésem az lenne, hogy a diéta,sport, gyógyerek ellenére miért nem megy le a cukorszintem a határérték alá? Hova kellene fordulnom segítségért, hogy meg oldódjon ez a probléma, vagy mit kellene tennem. Köszönettel : Adrienn.

        Dr. Rakk Erika válasza a vércukor témában

        Kedves Kérdező! Nagyon helyesen maximumra emelték a Merckformin XR-t. Azóta még csak 1,5 hónap telt el. Türelem. Nem irja, hogy mennyi a testsulya? Fogyott-e az életmódváltással? Milyen diétát tart? Konzultált-e dietetikussal is? Menstruációja rendben van-e? Kellene majd nézni HbAlc-t is, ami az elmult 2-3 hónap szénhidrátanyagcserehelyzetét mutatjta.Ha ez 6,5% feletti lesz, akkor a Merckformin mellé inzulinadás jön szóba. Várandósságban más gyógyszer nem megengedett.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, belgyógyász, endokrinológus

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. március 18., 12:38; Megválaszolva: 2017. március 20., 21:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...