• Pajzsmirigy probléma vagy valami más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Több, mint 3 hónapja, dec. eleje óta szedek 12,5 Mg-t az L-Thyroxinból. Előtte 8-ra felment a TSH-m, ez volt a max. az elmúlt 1 évben, mert többször próbáltak adni PM hormont, hogy a sávba kerüljön az érték. Az FT4 pedig kicsit a sáv alatt volt mindig. 2017.02.14-én a TSH 4,67, FT4: 12,32, FT3: 5,15, anti-TPO: 44, anti-TG: 24 volt (ez utóbbi két értékkel sosem volt gondom). Alapvetően minden a sávban van, de a tüneteim, amik hónapok óta fennállnak, sajnos romlanak ill. erősödnek. Vizsgálnak más irányba is, de aggasztó az 1 hónapja igazán felerősödött izomfájdalom/görcs a mellkasomban és hátamban. Fájdalomcsillapító nem igazán hat rá. Már myasthevia gravist is vizsgáltak, de mind a hipofízis MRI, mellkas CT, mind a koponya CT, PM byopszia( benignus, lymphociter thyreoiditis), immunológiai vérvétel negatív lett. Sem a neurológus, sem a rheumatológus, sem az immunológus nem talál az izomfájdalomra okot. Egyedül a calcitonin szint volt 0,59 ( 0,6-3.4), de erre sem kaptam semmit.Parathormon 28,8. Minden egyéb laborleletem is ok,kivéve az emelkedett koleszterint és az enyhe vashiányt (8,1). Tüneteim: szédülök, nyomás/bizsergés van a fejemben (más, mint a normál fejfájás) és néha homályosan látok. A fáradtság, gyengeség folyamatosan van és zsibbadás/bizsergés van a karjaimban, lábamban, éjszaka is. Az izomfájdalom és izomgörcs a mellkasomban, szorító, nyomó, feszítő érzéssel félelmet keltő és néha nagyon erős. Emellett a nyakamban is érzek szorítást, sajogást. Mindig alacsony volt a vérnyomásom (100/70, 110/70), de pár napja a pulzusom magas, 85-100, kicsit a vérnyomásom is megnőtt, de főleg a peres érték emelkedett meg ( ma reggel 102/95, tegnap 112/100 volt). Nem lehet mindez az L-Thyroxin mellékhatása? Esetleg el kéne hagynom a hormont, vagy emelni kéne, esetleg cserélni? Hathat ez a szívizomra is? Menjek kardiológushoz? Válaszát az esetleges megoldásra előre is köszönöm.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegségek témában

        Tisztelt kérdező! A panaszait ez a kifejezetten alacsony L-thyroxin adag nem okozhatja. Ha ennyi vizsgálat sem talált szervi okot, érdemes lenne lelki ok kizárása felé indulni.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. március 15., 20:58; Megválaszolva: 2017. március 20., 21:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...