• Pajzsmirigy probléma vagy valami más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Több, mint 3 hónapja, dec. eleje óta szedek 12,5 Mg-t az L-Thyroxinból. Előtte 8-ra felment a TSH-m, ez volt a max. az elmúlt 1 évben, mert többször próbáltak adni PM hormont, hogy a sávba kerüljön az érték. Az FT4 pedig kicsit a sáv alatt volt mindig. 2017.02.14-én a TSH 4,67, FT4: 12,32, FT3: 5,15, anti-TPO: 44, anti-TG: 24 volt (ez utóbbi két értékkel sosem volt gondom). Alapvetően minden a sávban van, de a tüneteim, amik hónapok óta fennállnak, sajnos romlanak ill. erősödnek. Vizsgálnak más irányba is, de aggasztó az 1 hónapja igazán felerősödött izomfájdalom/görcs a mellkasomban és hátamban. Fájdalomcsillapító nem igazán hat rá. Már myasthevia gravist is vizsgáltak, de mind a hipofízis MRI, mellkas CT, mind a koponya CT, PM byopszia( benignus, lymphociter thyreoiditis), immunológiai vérvétel negatív lett. Sem a neurológus, sem a rheumatológus, sem az immunológus nem talál az izomfájdalomra okot. Egyedül a calcitonin szint volt 0,59 ( 0,6-3.4), de erre sem kaptam semmit.Parathormon 28,8. Minden egyéb laborleletem is ok,kivéve az emelkedett koleszterint és az enyhe vashiányt (8,1). Tüneteim: szédülök, nyomás/bizsergés van a fejemben (más, mint a normál fejfájás) és néha homályosan látok. A fáradtság, gyengeség folyamatosan van és zsibbadás/bizsergés van a karjaimban, lábamban, éjszaka is. Az izomfájdalom és izomgörcs a mellkasomban, szorító, nyomó, feszítő érzéssel félelmet keltő és néha nagyon erős. Emellett a nyakamban is érzek szorítást, sajogást. Mindig alacsony volt a vérnyomásom (100/70, 110/70), de pár napja a pulzusom magas, 85-100, kicsit a vérnyomásom is megnőtt, de főleg a peres érték emelkedett meg ( ma reggel 102/95, tegnap 112/100 volt). Nem lehet mindez az L-Thyroxin mellékhatása? Esetleg el kéne hagynom a hormont, vagy emelni kéne, esetleg cserélni? Hathat ez a szívizomra is? Menjek kardiológushoz? Válaszát az esetleges megoldásra előre is köszönöm.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegségek témában

        Tisztelt kérdező! A panaszait ez a kifejezetten alacsony L-thyroxin adag nem okozhatja. Ha ennyi vizsgálat sem talált szervi okot, érdemes lenne lelki ok kizárása felé indulni.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. március 15., 20:58; Megválaszolva: 2017. március 20., 21:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: