• Pajzsmirigy megbetegedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Két éve follikuláris adenóma (3-4 cm) miatt eltávolították a bal lebenyem, akkor a jobb oldalival nem volt gond. Kb. 10 éve szedek Euthyroxot, előbb 25-öset, műtét óta 50-eset. A véreredményeim jók, nincs panaszom. Viszont most az ultrahang a jobb oldalon is göböket mutat, a legnagyobb 11 mm, illetve sok kicsi is található mellette. Voltam biopszián, az eredmények a következőket írják: A két szúrás eredményeképpen 4 db haemacolorral festett kenetből kettőben enyhe colloidos háttérben csak néhány follicularis hámsejt láthtó elszórtan illetve kisebb csoportban, kettőben viszont vér alakos elemei mellett colloidos háttérben nagy számú lymphoidsejt között elszórtan illetve kisebb csoportban néhány follicularis hámsejt látható. Ezek magjai enyhe fokú alaki és nagyságbeli változatosságot mutatnak. A kisebb hámcsoportokon belül is láthatóak lymphoid sejtek. A minta Hashimoto thyreoiditist reprezentálhat. (ezt tudom, hogy elulműködést jelent.) Bethesda II. (Sné) Citológiai diagnózis: C2 A kezelő orvosom semmit sem mondott el, mert "vizsgálat" közben végig magánjellegű telefonbeszélgetést folytatott, annyit mondott összesen, hogy fél év múlva kontroll. A diagnózisnál írják, hogy malignitás nem igazolható, szóval nem rosszindulatú, de mégis aggódom. Van arra esély, hogy a sok kicsi göb megnő, és azok esetleg rosszindulatúak lesznek? Illetve, mit jelent a biopszia eredménye, vagyis hogy kell értelmezni azt, amiket leírtak? Mikor érdemes legközelebb elmennem ultrahangra? Válaszát hálásan köszönöm.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a p témában

        Tisztelt kérdező! A göb nem rosszindulatú így követésen kívül nincs vele más teendő. Ha a hormonszintek mérése rendben levő hormonszinteket mutat a hormonpótlás megfelelő így továbbra is maradjon ez a gyógyszeradag.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. március 06., 13:11; Megválaszolva: 2017. március 06., 20:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: