• Pajzsmirigy megbetegedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Két éve follikuláris adenóma (3-4 cm) miatt eltávolították a bal lebenyem, akkor a jobb oldalival nem volt gond. Kb. 10 éve szedek Euthyroxot, előbb 25-öset, műtét óta 50-eset. A véreredményeim jók, nincs panaszom. Viszont most az ultrahang a jobb oldalon is göböket mutat, a legnagyobb 11 mm, illetve sok kicsi is található mellette. Voltam biopszián, az eredmények a következőket írják: A két szúrás eredményeképpen 4 db haemacolorral festett kenetből kettőben enyhe colloidos háttérben csak néhány follicularis hámsejt láthtó elszórtan illetve kisebb csoportban, kettőben viszont vér alakos elemei mellett colloidos háttérben nagy számú lymphoidsejt között elszórtan illetve kisebb csoportban néhány follicularis hámsejt látható. Ezek magjai enyhe fokú alaki és nagyságbeli változatosságot mutatnak. A kisebb hámcsoportokon belül is láthatóak lymphoid sejtek. A minta Hashimoto thyreoiditist reprezentálhat. (ezt tudom, hogy elulműködést jelent.) Bethesda II. (Sné) Citológiai diagnózis: C2 A kezelő orvosom semmit sem mondott el, mert "vizsgálat" közben végig magánjellegű telefonbeszélgetést folytatott, annyit mondott összesen, hogy fél év múlva kontroll. A diagnózisnál írják, hogy malignitás nem igazolható, szóval nem rosszindulatú, de mégis aggódom. Van arra esély, hogy a sok kicsi göb megnő, és azok esetleg rosszindulatúak lesznek? Illetve, mit jelent a biopszia eredménye, vagyis hogy kell értelmezni azt, amiket leírtak? Mikor érdemes legközelebb elmennem ultrahangra? Válaszát hálásan köszönöm.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a p témában

        Tisztelt kérdező! A göb nem rosszindulatú így követésen kívül nincs vele más teendő. Ha a hormonszintek mérése rendben levő hormonszinteket mutat a hormonpótlás megfelelő így továbbra is maradjon ez a gyógyszeradag.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. március 06., 13:11; Megválaszolva: 2017. március 06., 20:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...