• pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr ! Màr többször volt pajzsmirigy gyulladàsom és kb fél éve a bal oldalt szúr és nagyon fàj ,a hidegek januàrban ahogy bejjöttek rosszabul lettem és ez màr most 4-dik hete tart. Olyan érzésem van mintha fel akarnék gyulladni nyaktól felfele és mintha lenne valami idegentes a torkomban vagy gombóc,. a hideg hatàsára rögtön bellobban , és gyenge is vok. nem tudok dolgozni sem. csinàltatam labort és Uh. vizsgàlatot. aminek az eredménye : A pajzsmirigy mindkét lebenye norm.nagysàgú,. A jobb lebeny 12×14×44 a bal lebeny 10×14×41 mm àtmérőjű. Az alapàllomàny mko.norm.echogenitàsú és vascularisatiojú.Mko.lebenyben egy-egy apró 2-3mm átmérőjű,elmosódott kontúrú hypedens nodulus figyelhető meg.A trachea nem dislocalt.Nyaki nyirokcsom.nem tap. vélemény :Struma Nodosa Nem toxikus göb. A labor: TSH:0,5307 FT4:14,76 FT3:4,78 Tireoglobulin: 0,300 izotópra és Biopsziàra küldtek a leletekkel. Mi a véleménye a Doktor Nőnek/ Úrnak a panaszok és a leletek alapjàn? Köszönettel vàrom vàlaszàt! egy bizakodó beteg.

        Dr. Rakk Erika válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Kérdező! A pajzsmirigy leletei jók.A pajzsmirigy megfelelően működik a laborok alapján , valamint az UH olyan apró elváltozásokat mutat, amit az izotóp nem tud megítélni, és nem tudom biopsziát is miből akarnak venni. Ha be lenne gyulladva, akkor azt az UH is látná, valamint általában ilyenkor enyhe túlműködés alakul ki, vagyis alacsony lesz a TSH és magasak az FT4 és FT3 .Szerintem a torokprobléma legalábbis most nem a pajzsmirigyével függ össze, inkább keressen fel fül orr gégészt.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. február 05., 20:56; Megválaszolva: 2017. február 20., 20:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: