• TSH 67,966

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesanyám 2013 óta szed pajzsmirigy alulműködésre L-Thyroxint, az értékei 2012-ben 13,98, 2013-ban: 7,96 voltak. Mindig édesapám íratta fel neki a gyógyszert az orvosnál, ezért az utóbbi két évben a háziorvos nem látta, nem kontrollálta laborvizsgálatokkal az esetleges változásokat. (Édesanyám nem tudta, hogy rendszeres kontroll szükséges, az orvos pedig nem hívta fel rá a figyelmet az elmúlt két év során, csak felírta a gyógyszert, pontosabban az asszisztense). 2016. októberében azonban a háziorvos behívta édesanyámat laborvizsgálat miatt, melynek eredménye (2016. 11. 03.): TSH 0,089 volt, ezután a háziorvos felére csökkentette az L-Thyroxin adagját egy hónapra, majd decemberben újabb laborvizsgálatra küldte, ekkor (2016. 12. 13.) a laboreredménye: TSH 31,045 volt. Édesanyám hetente 2-3 alkalommal galaj teát is szokott fogyasztani. 2016. dec. 16-án a háziorvos azt mondta egyáltalán ne szedjen L-Thyroxint, és a teafogyasztást is függessze fel a következő hónapban esedékes laborvizsgálatig, továbbá egy ultrahangvizsgálatra szóló beutalót adott. Ennek eredménye (2017. 01. 16.): "A pajzsmirigy minkét lebenye szokottnál kisebb, inhomogénen echoszegényebb szerkezetű, vascularisatioja fokozott. Bennük körülírt eltérés nem mutatható ki. A nyálmirigyek nagysága, szerkezete szabályos. A vizsgált nyaki régióban a szabályos lefutású nagyerek mentén kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Vélemény: Thyreoiditisnek megfelelő UH kép." A 2017. 01. 19-i laborvizsgálat eredménye: TSH 67,966. Január 24-én édesanyám ismét felkereste a háziorvost az ultrahangvizsgálat eredményével, ill. hogy megtudja a laborvizsgálat eredményét, ekkor kiderült, hogy december 16-án az endokrinológiára szóló beutalót elfelejtették neki odaadni. Nem elég, hogy két vagy három évig egyáltalán nem ellenőrizte a háziorvos a TSH értéket, de újabb egy hónapot vesztettünk az endokrinológiára szóló beutaló átadásának elfelejtése miatt. Az endokrinológiai szakrendelés február 24-én tudja fogadni édesanyámat. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehet az eredmények hátterében? Várjunk-e az OEP finanszírozott, de csak egy hónap múlva lehetséges endokrinológiai vizsgálatra, vagy az eredmények mihamarabbi orvosi véleményt, sürgősebb orvosi beavatkozást igényelnek, s ennek érdekében keressünk fel egy endokrinológiai magánrendelést addig is? Édesanyám ugyanis széklet-visszatartási nehézségek miatt nem akar fölösleges vizsgálat miatt kimozdulni. Én viszont aggódom.

        Dr. Rakk Erika válasza a pajzsmirigy betegség témában

        Tisztelt Kérdező!Nem értem, miért állította le a háziorvos az L- Thyroxint decemberben, hiszen akkor is magas volt a TSH , ami most a gyógyszer elhagyása után még tovább emelkedett. A novemberi alacsony TSH értéket nem értem,ha nem fogyott az elmúlt időszakban és nem voltak pajzsmirigy túlműködésre utaló tünetei( szapora szívverés, alvászavar, ) lehet hogy elirás vagy téves adat volt. Sajnos ilyen is előfordul. Mivel akkor se volt tünete az édesanyjának, és évekig stabil dózisban szedte a gyógyszert, meg kellett volna ismételni az állapotával nem korreláló értéket. Kezdje el újra szedni az L- thyroxint, egy hétig 25 majd 50 ug-ot, ami aztán a TSH érték függvényében tovább emelhető. Ezzel ne várjanak egy hónapot!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, belgyógyász, endokrinológus

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. január 27., 20:20; Megválaszolva: 2017. január 30., 21:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Kislányomnál két és fél éves korában "Juvenile rheumatoid arthritist" vagyis fiatalkori reumás ízületi gyulladást diagnosztizáltak, erre szteroidos injekciót kapott az ORFI-ban. Azóta évente járunk vissza vizsgálatra, de...
        Kérdezném, hogy gond, hogy pajzsmirigybetegként pajzsmirigy gyógyszer (letrox) mellett fogamzásgátlót (simicia) is szedek? Befolyásolja egymást a két szer, okozhat hízást a kettő együtt? Se az endokrinológusom, se a nőgyógyászom nem adott...
        Kedves Doktornő! Lányom 10 éves lesz februárban,01.19-én elvittem egy magán ultrahang rendelésre,ahol a pajzsmirigyét vizsgálták, pajzsmirigy lebenyei 3*1*1.5 cm-esek.A jobb lebeny homogén.A bal lebenyben a középső harmadban egy kicsi kb.1...
        Tisztelt Doktor Nő! Nemrégiben elvégeztettem pajzsmirigyre vonatkozóan egy vérvételt. Ennek oka az volt, hogy meggyarapodott a testsúlyom, pedig étkezésemben nem történt változás, nagyon fáradékony voltam/vagyok annak ellenére hogy napi 8-10...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Nemrégiben elvégeztettem pajzsmirigyre vonatkozó vérvételes vizsgálatot, melynek eredményei a következők lettek: - TSH: 0,918 miU/L (0,400-4,000) - Szabad T4: 10,29 pmol/L (7,75-15,21) - Szabad T3: 5,88 pmol/L...
        Kedves Dr Fáklya Mónika, Ön azt válaszolta a kérdésemre miszerint milyen jellgű betegségre utal a következő vérkép alapján megállapított adat anti - TG AAT 9240 hogy ez minimális eltérés,amit nem teljesen értek mert a gasztroenterológus...
        Tisztelt Doktor Nő! A napokban voltam pajzsmirigy ultrahangon, melynek eredménye a következő:Normál méretű pajzsmirigy.Jobb:30mm hosszú és 17x12mm axialisan. Az isthmus 4mm vastag. Bal:30mmm hosszú és 14x9mm es. A pajzsmirigy dorsalisan diffusan...
        Tisztelt Hölgyem/Uram! Teljes vérkép alapján melyet hasi panaszok miatt ajánlott a gasztrormterológus Doktor úr, kiedrült hogy endokrinológiai szakvizsgálatblesz szükséges. Az eredmény anti-TG AAT 9.240 ultrasens TSH 0,9877Azt szeretném...
        Üdvözlöm, Pajzsmirigy alulműködést álapítottak meg 3 éve, melyet édesanyámtól örököltem. Legkisebb letroxot kellett szednem, de folyamatos volt a rosszullét, mellyel orvosom nem igazán törődött. Azóta nem szedem a gyógyszert. Több tsh...
        Üdvözlöm! A T3 értékem 6,3 lett és ezt már csillaggal jelölték a leleten.KELL EZZEL FOGLALKOZZAK VAGY NEM ÉRDEKES? A TÖBBI PAJZSMIRIGY ÉRTÉKEM NORMÁLIS