• TSH 67,966

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesanyám 2013 óta szed pajzsmirigy alulműködésre L-Thyroxint, az értékei 2012-ben 13,98, 2013-ban: 7,96 voltak. Mindig édesapám íratta fel neki a gyógyszert az orvosnál, ezért az utóbbi két évben a háziorvos nem látta, nem kontrollálta laborvizsgálatokkal az esetleges változásokat. (Édesanyám nem tudta, hogy rendszeres kontroll szükséges, az orvos pedig nem hívta fel rá a figyelmet az elmúlt két év során, csak felírta a gyógyszert, pontosabban az asszisztense). 2016. októberében azonban a háziorvos behívta édesanyámat laborvizsgálat miatt, melynek eredménye (2016. 11. 03.): TSH 0,089 volt, ezután a háziorvos felére csökkentette az L-Thyroxin adagját egy hónapra, majd decemberben újabb laborvizsgálatra küldte, ekkor (2016. 12. 13.) a laboreredménye: TSH 31,045 volt. Édesanyám hetente 2-3 alkalommal galaj teát is szokott fogyasztani. 2016. dec. 16-án a háziorvos azt mondta egyáltalán ne szedjen L-Thyroxint, és a teafogyasztást is függessze fel a következő hónapban esedékes laborvizsgálatig, továbbá egy ultrahangvizsgálatra szóló beutalót adott. Ennek eredménye (2017. 01. 16.): "A pajzsmirigy minkét lebenye szokottnál kisebb, inhomogénen echoszegényebb szerkezetű, vascularisatioja fokozott. Bennük körülírt eltérés nem mutatható ki. A nyálmirigyek nagysága, szerkezete szabályos. A vizsgált nyaki régióban a szabályos lefutású nagyerek mentén kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Vélemény: Thyreoiditisnek megfelelő UH kép." A 2017. 01. 19-i laborvizsgálat eredménye: TSH 67,966. Január 24-én édesanyám ismét felkereste a háziorvost az ultrahangvizsgálat eredményével, ill. hogy megtudja a laborvizsgálat eredményét, ekkor kiderült, hogy december 16-án az endokrinológiára szóló beutalót elfelejtették neki odaadni. Nem elég, hogy két vagy három évig egyáltalán nem ellenőrizte a háziorvos a TSH értéket, de újabb egy hónapot vesztettünk az endokrinológiára szóló beutaló átadásának elfelejtése miatt. Az endokrinológiai szakrendelés február 24-én tudja fogadni édesanyámat. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehet az eredmények hátterében? Várjunk-e az OEP finanszírozott, de csak egy hónap múlva lehetséges endokrinológiai vizsgálatra, vagy az eredmények mihamarabbi orvosi véleményt, sürgősebb orvosi beavatkozást igényelnek, s ennek érdekében keressünk fel egy endokrinológiai magánrendelést addig is? Édesanyám ugyanis széklet-visszatartási nehézségek miatt nem akar fölösleges vizsgálat miatt kimozdulni. Én viszont aggódom.

        Dr. Rakk Erika válasza a pajzsmirigy betegség témában

        Tisztelt Kérdező!Nem értem, miért állította le a háziorvos az L- Thyroxint decemberben, hiszen akkor is magas volt a TSH , ami most a gyógyszer elhagyása után még tovább emelkedett. A novemberi alacsony TSH értéket nem értem,ha nem fogyott az elmúlt időszakban és nem voltak pajzsmirigy túlműködésre utaló tünetei( szapora szívverés, alvászavar, ) lehet hogy elirás vagy téves adat volt. Sajnos ilyen is előfordul. Mivel akkor se volt tünete az édesanyjának, és évekig stabil dózisban szedte a gyógyszert, meg kellett volna ismételni az állapotával nem korreláló értéket. Kezdje el újra szedni az L- thyroxint, egy hétig 25 majd 50 ug-ot, ami aztán a TSH érték függvényében tovább emelhető. Ezzel ne várjanak egy hónapot!


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, belgyógyász, endokrinológus

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. január 27., 20:20; Megválaszolva: 2017. január 30., 21:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó