• TSH - gyógyszer

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 3 éve járok endokrinológushoz PCOS szindróma miatt (Meforalt szedek + diéta), illetve nemrég kiderült, hogy enyhe pajzsmirigy alulműködésem is van, és mivel babát szeretnénk erre is kaptam gyógyszert: a TSH érték 4,17-ről ment le 2,89-re, (T4:12,64, T3:5,62) L-thyroxin 50-es tablettát kell szednem, de úgy, hogy egyik nap egy felet, aztán semmit, aztán egy egészet, aztán megint semmit, utána megint egy fél és így tovább. Amiatt írok Önnek, mert nem értem, hogy miért kell kihagyni egy-egy napokat (mi ennek a jelentősége), illetve hogy nem magas-e a 2,89-es érték? Több ismerősöm is szedi ugyanezt a gyógyszert, de ők minden reggel ugyanakkora mennyiséget, kihagyás nélkül. Az orvosom nem adott erre választ, pedig én szeretném megérteni, hogy a pajzsmirigy működésével függ össze ez a furcsa adagolás vagy valami más oka van? Köszönettel Virgil

        Dr. Fáklya Mónika válasza a PCOS témában

        Tisztelt kérdező! Ennek a szedési javaslatnak magam sem értem mi értelme van. Ahogy utánaszámoltam, ez leginkább a napi fél tabletta (azaz 25 ug) adaggal egyenértékű. Szedje így. A gyógyszert reggeli előtt fél órával kell bevenni. A TSH 1-2 kzötti értéke optimális a teherbe eséshez. Mivel ezt az értéket még nem érte el napi 3/4 tablettára is emelheti az adagot, és ez után egy hónappal érdemes TSH-t nézetni.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2016. július 27., 21:28; Megválaszolva: 2016. augusztus 02., 15:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: