• PCOS( policisztás ovárium szindróma)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves szakértő! Segítséget szeretnék kérni nem régiben PCOS-t diagnosztizáltak. Két nőgyógyász uh vizsgálata és Hasi kismedencei MRI vizsgálat alapján az uterus rfl-ban 65x28x39 mm, endometrium 6mm. J.ov.29x19 mm, b.ov. 31X15 mm, mk.ov-ban számos apró foll. Hasüri folyadék nem látható. Mindkét oldalon megnagyobbodott PCO-s szerk. ovariumok. Ami nagyon zavaró számomra a több éve tartó túlsúlyos állapot és az arcon és minden máshol is erősebb szőr növekedés. Folyamatos fáradékonyság érzettel. Labor vizsgálatok is készültek ennek értékei: Labor értékek: Pajzsmirigyre utaló értékek: TSH:4,240 mIU/L FT4: 14,260 pmol/L FT3: 5,670 pmol/L Anti-TPO: 34 IU/ml Anti-TG: <15 Hormonok: Ciklus 3. napi eredmények: Prolaktin: 491 mIU/L LH: 3,5 IU/L FSH: 5,7 IU/L Ösztriadol : 152 pmol/L Totál tesztoszteron: 1,33 nmol/L Szexuál hormon kötő fehérje : 69,1 nmol/L DHEAS: 3,24 qmol/L 17OH-progeszteron: 1,2 ng/mL Ciklus 21. napi eredmények: Progeszteron: 2,05 nmol/L más hormonokra nem történt mérés. Ezek mellett az értékek mellett, van e hormon probléma?? Hogyan kezelhető a PCOS?? Mi a teendő??Ezekkel az értékekkel létrejöhet e terhesség?? Köszönettel várom mihamarabbi válaszát! Virág

        Dr. Fáklya Mónika válasza a PCOS témában

        Tisztelt kérdező! A PCOS az elhízás okozata, nem pedig oka. Ezért azt javaslom, hogy sporttal és diétával csökkentse testsúlyát, ami a tünetei javulásával fog járni. A hormonszintekhez nem irt referencia tartományt, így mivel minden labor más mérési módszereket alkalmaz, ezt korrekten értékelni nem lehet, de amennyire meg lehet ítélni nagy gond nincs ezekkel. A terhességre van esélye, de a testsúly normalizálása ezt jelentősen javítja.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2016. május 30., 13:17; Megválaszolva: 2016. június 17., 19:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: