• Macroadenoma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 27 éves nő vagyok. Tavaly korházba kerültem szapora szívveréssel, illetve magas vérnyomással. Betaloc Zok, valamint Frontint szedek a mai napig. A további vizsgálatok kimutatták, hogy pajzsmirigy alulműködésem van. Azóta ez helyreállt, és mivel a hormongyógyszer szedése mellett panaszom volt (Letroxot szedtem), jelenleg nem szedek gyógyszert, mivel gyógyszer szedése mellett is előfordult igaz csak kétszer az utóbbi időben, hogy felment a pulzusom illetve a vérnyomásom majd most kell mennem vérvételre, hogy lássuk hogyan alakult a tsh szint. Azóta viszont kiderült, hogy Reflux betegségem van, és a nyelőcsövön lineáris erosiok vannak és ez is okozhatta a rosszulléteket. Azonban az orvosom, akihez a pajzsmirigy miatt járok, erről még nem tudott és csináltatott két vizsgálatot. Az egyik WMA meghatározása, ami 40,60 umol/di (8,10-37,80) lett, valamint mellékvese Ct-n is voltam, melynek eredménye macroadenoma nem igazolható. Azt szeretném kérdezni, hogy olvastam, hogy ez a fajta daganat nem csak a mellékvesénél fordulhat elő, hanem az agyban is. Ezek a vizsgálatok, valamint eredmények ezt kizárják? Vagy ehhez még további vizsgálatok kellenek? Tisztelettel és köszönettel: Bóka Andrea

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy probléma témában

        Tisztelt Bóka Andrea!

        Az Ön által emlitett VMA vizsgálat jelzetten magasabb értéket mutatott, a CT-t ezért végeztette orvosa, ui. a mellékvese hormontermelő daganatot (phaechromocytoma) akarta kizárni. Szerencsére a CT nem igazolt eltérést a mellékvesében. Az agyban ill. az agyalapi mirigy területén is lehet macroadenoma, de ez most Önnél nem jön szóba, nincs erre utaló panasza.
         
        Tisztelettel:Dr. Bíró Csaba István   belgyógyász-endokrinológus 

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-02 15:02:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...