• Belgyógyászat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Az alábbiakban szeretném kérni tanácsát, több problémám van: 2003 óta deréktáji fájdalmaim vannak, sacroiliacalis index jobb oldalon: 1,69, bal oldalon: 1,63. 2 alkalommal Methotrexatot kaptam rá. Jelenleg is fáj. Állandó,leküzdhetetlen fáradtságérzetem van, függetlenül attól, hogy sokat vagy keveset alszom, ez kihat a munkavégzésre. Elég sokszor szédülök, főleg ha hirtelen felállok. Hajhullásom folyamatos de nem foltosan. Pattanások vannak az egész hátamon, pedig sohasem volt eddig. Egy részüknél a helye megmarad és ez igaz az arcomon lévőkre is. Gyengébb szőrösödés van az államon, bajuszvonalban, melleken. Időközönként aphta jelenik meg a számban. Kezem lábam általában hideg nyirkos, sokszor fázom ok nélkül. Szülésem óta a pigmentfoltok a bajusz, homlok és az orr melletti részeken nem múltak el sőt egyre több jön. Az elmúlt 2 hónapban viszkető mellbimbók, nyomásra előtejszerű váladék (terhesség kizárva). És sokszor kívánok sós ételt, édeset egyátalán nem. Szemeim folyamatosan táskásak,karikásak. Túlsúlyom kb.2-3 kg. Nőgyógyászati kivizsgálás: 3.ciklusnap, jobb és bal oldalon több 5-7 mm-es foll látható, enyhén PCO-s jellegű ováriumok, 3.ciklusnapi vérvétel: FSH: 7,4 mU/ml, LH: 5,3 mIU/ml, Prolaktin: 16,31 ng/ml, total tesztoszteron: 0,78ng/ml, SHBG: 49,3 nmol/l, ösztradiol: 37 pg/ml, TSH: 2,42 nIU/ml., glukóz: 4,6 mmol/l, kreatinin: 86nmol/l, eGFR:>60 ml/perc/1,73 m2, inzulin meghat.:6,6 nU/ml. (karbamid, összfehérje,GOT,GPT,Gamma-glutamil.tr., alk.foszfatáz, billirubin, húgysav, nátrium,kálium,klorid,kalcium,magnézium= normális), emlők uh vizsgálata negatív. Mindezek függvényében kérném tanácsát, mit és hogyan vizsgáltassak még ki, Ön szerint mi lehet a probléma? Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a hormonzavar témában

        Kedves Hölgyem!

        Tünetei igen szerteágazóak és sokrétűek, ugyanakkor több megbetegedés fennálltának is jelei lehetnek. Endokrin szempontból azonban az emlőből észlelt váladékozásnak van specifikus jelentősége : 2-3 alkalommal ismételt prolaktin meghatározás szükséges (amennyiben még 2 alkalommal emelkedett a szérum prolaktin szint, abban az esetben célszerű lenne a hipofízis MR vizsgálata is). Tudni kell azonban, hogy PCO esetén is gyakran magasabb a prolaktin szint. Fentiek miatt célszerű lenne átesnie egy alapos belgyógyászati/endokrinológiai, valamint reumatológiai kivizsgáláson.

        Tisztelettel:  Dr. Balogh Imre   endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-25 08:55:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 15:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: