• Acromegália?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! Segítségét kérem! 1995 évben hyperprolactinaemia, hypophysis mikroadenoma diagnózissal kezeltek, évekig szedtem a Bromociptint, 2006-ban gasztoenterológiai (nyelési nehézség) kivizsgálás után elhagytam. Az endokrin orvosom félévenként megnézi a HGH és a prolaktin értékemet, kipostázza, endokrinológiai teendő nincs. Közben fokozatosan deformálódik az arcom, évek óta nyomás-szerü „fájdalmat” érzek a fejemben és az arcomon, a pofacsont és az állkapocsban, főleg baloldalt. Vízszintes helyzetben a fülközépen nyomás-érzés. Deformálódás már a fogsorban is észlelhető, a fogsorom jobb oldalán a fogaim hátrább kerültek, alsó sorban összecsúsztak. Fogorvosi beavatkozás nem volt: Utolsó endokrin labor eredményem: TSH: 1,300 mU/l, ACTH: 12,70 pg/ml, CORT: 264,6 nmol/l, PROLA: 12,29 ng/ml: HGH 0,55 ng/ml, IGF1: 127,00 ng/ml. /63 éves vagyok/ Ezek jó eredmények és endokrinológiai teendő nincs, akkor milyen szakorvoshoz forduljak a fenti problémám miatt, neurológusnál és szájsebészeten is voltam. Nem ismerik az elváltozás okát. Tisztelettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a acromegalia témában

        Tisztelt Kérdező!
         
        Az acromegalia követése során a hormonszintek rendeződése mellett figyelni kell a beteg tüneteire is, úm. fejfájás, esetleges látászavar. Bár hormoneredményei valóban nyugalmi állapotot tükröznek, a leírt tünetek miatt inkább endokrinológusát ostromolja, egy esetelges MRI elvégzése céljából. Ezzel talán tovább lehetne lépni, hisz az acromegáliának szívszövődményei is vannak ( nem csak a látható eltrések), ami rossz prognózissal jár.
         
        Tisztelettel:  Dr. Bíró Csaba István  belgyógyász-endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-25 08:48:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 14:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: