• Hipofízis macroadenoma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/ Úr! Idén január közepén diagnosztizáltak nálam macroadenomát, 13 mm-est.Január 3.-án volt az MR vizsgálatom. Azóta Bromocriptint szedek, 3*1 tablettát.A legmagasabb prolaktin szintem 326 ng/ml volt.Negyed évente jártam eddig az endokrinológusomhoz, aki vérvizsgálatra küldött el, megmérte a vérnyomásomat, és felírt negyed éves gyógyszer adagot.Majd ez után levélben tájékoztatott úgy 1 hónapos várakozási időt követően, az aktuális laboreredményeimről.( Akkor is úgy, hogy telefonálnom kellett. ) Először is, szeretném tudni, hogy ez etikai szempontból mennyire helyes, ez tényleg ennyire bagatell semmiség, amit levelezéses úton konzultálnak meg az orvosok? Mert ilyennel eddig még nem találkoztam. A jelenlegi helyzetem, hogy 3 hónap alatt diétázás nélkül fogytam 12 kg-ot, amit nagyon nem bánok ugyan, csak furcsa volt kissé, és gyors.A leleteim: TSH:3,5 ulU/ML, FT4:1,76 ng/dl, LH: 5,5 mlU/ml, FSH:8,2 mlU/ml, prol:0,7 ng/ml TEST:21,2 NG/DL Oe2:69,2 pg/ml, Cort: 9,2 ug/dl. Ezeket most,július 9-én mérték. Az eddigi kontroll időpontokhoz képest a következőt fél évvel későbbre írták, szintén a levélben, és változatlanul hagyták a gyógyszer mennyiségét. A másik gondom, hogy szeretnék MR kontrollt kérni, de eddig nem volt rá módom, szeretném tudni, hogy január eleje óta reális lenne-e egy új, tekintettel arra, hogy úgy is 3-4 hónapos várakozási idővel juthat be az ember.Mennyi időnek kell eltelnie két Mr vizsgálat között, hogy ne károsítsa a szervezetet? Január közepén voltam Pesten Czirják professzor úrnál az idegsebészeten, ő azt mondta, kapok egy évet, aztán meglátjuk, megműti-e vagy sem.De ha jövő év január végén kapok esetleg beutalót, az jócskán tavasz, mire lesz eredmény. Ezt a dolgot tényleg lehet, vagy kell ennyire húzni, halasztani? Arról nem beszélve, hogy nem szedek szívesen erős gyógyszereket, lassan 31 éves vagyok, és szeretnék gyereket végre, ennek kapcsán derült ki a betegségem is. Meddig kell várnom?Szeretném kérni Önöket, hogy véleményezzék a helyzetemet, a levelezési stílust, valamint az MR vizsgálat jogosultságát. Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: File Tünde

        WEBBeteg szakértő válasza a MR vizsgálat témában

        Tisztelt File Tünde!
         
           Kérdése érdekes és aktuális is, hiszen a hazai egyészségügyi átalakulásokon kivül álló problémáról kérdez, azaz milyen lehet a leletközlés egésszségügyi problémák esetén. Egy évet  töltöttem szakorvosjelöltként az USA-ban , ahol azámos vizsgálat eredményéről, leletekről telefonon, esetleg faxon értesítik a betegeket, vagy éppen egymást az orvosok. Az egészségügyi információtovábbítás a technikai fejlődéssel párhuzmosan változik és ez alapvetően nem etikai kérdés. A fontosabb az, hogy az adatok biztosan ahhoz kerüljenek akié, azaz az információtovábbítás biztonságossága a legfontosabb. A világon az egyre növekvő és dráguló egyészségügyi kiadásokban az időigényes személyes orvos-beteg találkozások számát is hivatottak ezek a technikai lehetőségek csökkenteni. Én a középútnak vagyok a híve, azaz használjuk az új technikákat, de csak olyan mértékben , ami nem teszi tönkre a gyógyítás emberi mivoltát és szentségét.


            Az endokrinológiai problémák alapvetően nem gyorsan, hanem lassabban változó folyamatok, ezért kell több hónapot is kihagyni egy-egy változtatás lemérésére. Bármennyire is idegessé teszi ez Önt, ki kell várni, hogy a gyógyszeres kezelésre hogyan reagál a szervezete. Az idegsebészének a véleménye is ezt tükrözi. Az MR időpont, az előjegyzési idő és ezek összehangolása nem történik mindig úgy , ahogy azt mi orvosok is szeretnénk, ez a szűkös kapacitások, várólisták következménye. Ha 2-3 hónapot tolódni fog emiatt a kontrollja , megnyugtatom nem fogja hátrány érni, ha egyébként a hormonleletei jók és tünetei sincsenek. / apró tanács: jelentkezzen egy kicsit hamarabb az endokrinológusnál és igy talán időben jobban összejönnek a szükséges kontrollvizsgálatok!/
         
         
        Tisztelettel:  Dr. Bíró Csaba István  endokrinológus-belgyógyász Debrecen
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-22 09:04:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 14:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: